Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Despre „separatiști” și UEEA

  Maia Sandu a susținut astăzi prima conferință de presă după aprobarea de către CEC a rezultatelor alegerilor prezidențiale. Jurnaliștii au vrut să afle de la liderul PAS mai multe răspunsuri – începând cu obținerea protecției de stat până la problemele legate de politica externă a țării.

  Relațiile dintre Chișinău și Tiraspol au atras cea mai mare atenție a jurnaliștilor prezenți la conferința de presă. Reprezentanții presei au întrebat-o pe Maia Sandu cum intenționează să contribuie la soluționarea problemei transnistrene. O altă întrebare a vizat declarația deputatului PAS, Igor Grosu, care i-a numit pe locuitorii regiunii transnistrene „separatiști” și dacă acest nivel de abordare ar putea afecta procesul de soluționare al diferendului. Sandu a încercat să justifice declarațiile colegului său, sugerând că Grosu s-a referit, de fapt, la regimul de guvernare, nu la oameni.

  Maia Sandu – președintele PAS

  „Din câte am auzit, colegul meu a vorbit despre guvernul de la Tiraspol, nu despre oamenii care locuiesc acolo”.

  Beta: Referindu-se la relațiile cu Rusia, precum și cu alte state din spațiul post-sovietic, Maia Sandu a pus la îndoială legalitatea cooperării dintre Moldova și Uniunea Economică Eurasiatică. Președintele ales nici nu știe că Moldova nu este membru al acestei structuri, ci observator.

  Maia Sandu – președintele PAS

  „În ceea ce privește apartenența la UEEA, nu îmi este clar dacă a fost respectată procedura, atunci când a fost luată această decizie. Le-am cerut colegilor mei să analizeze acest lucru și voi discuta cu Ministerul Afacerilor Externe când voi intra în funcție, pentru a înțelege cum s-a produs, dacă a fost conform legii.”

  Sandu a dat de înțeles că problemele comerciale cu Rusia ar trebui soluționate într-un format bilateral. Cât despre relațiile cu România, președintele ales a menționat că ar putea să-i întoarcă cetățenia Republicii Moldova fostului președinte român, Traian Băsescu. Asta s-ar putea întâmpla după finalizarea tuturor procedurilor judiciare și luarea deciziei finale a Curții Supreme de Justiție, când Băsescu poate solicita din nou cetățenia Moldovei. Contrar declarațiilor făcute în cadrul campaniei electorale, Maia Sandu a declarat că nu intenționează să renunțe nici la biroul din clădirea prezidențială, unde va munci, nici la serviciile de protecție și pază.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020