Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Despre rezoluția APCE

  Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis excluderea Federației Ruse din componența sa. În același context, APCE a adoptat în unanimitate un amendament prin care a recunoscut oficial regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă. Reprezentanții Republicii Moldova nu sunt coautori ai amendamentului.

  Pe pagina sa de facebook, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popoșoi a declarat că delegația din RM a susținut excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Cât despre reglementarea transnistreană, Popșoi susține că RM rămâne în albia actualelor negocieri.

  Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului RM

  „În contextul reglementării transnistrene, rămânem ferm atașați procesului de negocieri actual. Nu există altă cale decât cea diplomatică”

  Decizia APCE a stârnit un val de reacții în spațiul public din RM. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sunt de părere că rezoluția de aseară a APCE, în care regiunea transnistreană a fost declarată „teritoriu ocupat de Rusia„, e o încercare a de întoarce Moldova în acest conflict. Batrîncea a precizat că acest amendament a fost introdus în grabă, iar delegația din partea Republicii Moldova nici nu a fost consultată.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM

  „Acest amendament vizează direct regiunea transnistreană, care face parte din Moldova și care, împreună cu noi, este o țară și un singur popor. Ne pare foarte rău că se discută această situație fără RM. Ne pare foarte rău că la votarea acestui amendament pe regiunea transnistreană, nu a fost consultată opinia Republicii Moldova, nici măcar avizul delegației moldovenești la APCE, iar noi suntem 5 persoane acolo. Aceasta este o încercare de a implica RM în acest conflict. Aceasta este o încercare periculoasă de a face țara noastră un participant la jocurile geopolitice din culise.”

  Potrivit lui Vlad Batrîncea, acest document, adoptat de APCE, este o opinie politică asupra conflictului dintre Ucraina și Rusia și are caracter exclusiv consultativ, fără efecte juridice. Socialiștii susțin că vor depune o contestație în acest sens la secretariatul APCE. Menționăm că amendamentul a fost propus de membrii APCE din România, Ucraina, Franta, Estonia, Marea Britanie, Georgia, și Turcia.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021