Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Despre profesionalismul negociatorilor

  Negocierile cu concernul rus „Gazprom” până anul acesta au fost purtate de Republica Moldova la cel mai înalt nivel. Vorbim despre negociatori competenți trimiși să negocieze cu gigantul gazelor, ceea ce a înlăturat în cele din urmă multe momente tensionate între părți. Actualii exponenți ai puterii, pe care Chișinăul îi trimite permanent să negocieze fie la Moscova, fie la Sankt Petersburg, nu au nivelul de necesar de pregătire dar nici competențe în acest sens, spun experții. Iar unul dintre politicienii din țara noastră face haz de necaz și spune că trimiterea lui Spînu la negocieri este similar trimiterii șoferului primăriei Bălți să discute cu Merkel.

  Republica Moldova a trimis întotdeauna negociatori competenți la dialogul cu Gazprom iar la necesitate, însuși președintele țării sau premierul se deplasau în Federația Rusă. Iar acest lucru a dat rezultate pozitive în negocieri uneori destul de dificile cu conducerea Federației Ruse și chiar cu Gazprom. S- întâmplat, bunăoară, în 2002.

  Vasile Tarlev, prim-ministrul RM (an. 2001-2008)

  „Pentru prima dată, am semnat un acord la nivel de guvern, și nu între agenți economici. Și am realizat o reducere cu 10% a prețurilor la gaze pentru populație de la 1 februarie 2002”.

  La mijlocul anilor 2000, principalul negociator al gazelor din partea Moldovei a fost prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi. Tot atunci, grație meritelor sale, au avut loc negocieri de succes privind restructurarea datoriilor de milioane de dolari ale Republicii Moldova către Clubul creditorilor din Paris, precum și către Federația Rusă. Ceea ce a îndepărtat ideea că țara noastră s-ar putea pomeni în incapacitate de plată. Tot Greceanîi a fost cea care a dus și negocierile referitoare la aprovizionarea cu gaze când a devenit prim-ministru. După venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană, care a ”știrbit„ semnificativ relațiile cu Moscova, viceprim-ministrul și ministrul Economiei Valeriu Lazăr a devenit principalul negociator pe problema gazelor. În ciuda relațiilor bilaterale precare și a punerii în discuție deja a problemei achitării datoriilor istorice, el a manevrat cu succes negocierile cu concernul rus.

  Valeriu Lazăr, ministrul Economiei al RM (an. 2011)

  “E mai ușor cu datoria moldovenească (aproximativ 300 milioane dolari). Vom face o conversie materială și vom ieși la zero”.

  După ce toată puterea din țară a fost concentrată în mâinile Partidului Democrat, relațiile cu Federația Rusă nu s-au îmbunătățit. Atunci însă, președintele țării Igor Dodon s-a alăturat procesului de negocieri. În primele luni ale mandatului său prezidențial, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Iar în toamna lui 2019, Igor Dodon a convenit cu partea rusă să reducă tarifele pentru livrările de gaze. Potrivit experților, actualii negociatori moldoveni cu Gazprom nu se pot lăuda cu o experiență deosebită și cu profesionalism în desfășurarea unor astfel de negocieri. Iar președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavriliță refuză categoric să se implice în negocierile pe tema gazelor, deși peste patru zile, la 31 octombrie, expiră contractul cu Gazprom, prelungit deja cu o lună. Să fie oare RM la un pas de colaps energetic? Cine știe?

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021