Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Despre gaz, fără politică

  Cum se formează tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali, care sunt planurile Moldovagaz pentru următorii ani și cum reușește Moldova, în ciuda tuturor dificultăților, să rezolve problema gazului în condiții favorabile. Răspunsurile la aceste, dar și alte întrebări le aflați din reportajul colegei noastre, Olga Dzeatcovschi.

  Olga Dzeatcovschi, comentator

  «Deseori ne întrebăm: De ce tarifele la gaz pentru consumatorii finali nu pot fi reduse cu 25%? Cu siguranță, ar fi minunat, dar imposibil. Cu toate acestea, astăzi, ANRE a redus tariful pentru flacăra albastră. O altă întrebare este cât vor fi valabile noile tarife și la ce surprize ar trebui să ne așteptăm noi, consumatorii, până la sfârșitul sezonului de încălzire. Și asta, pentru că înainte avem o iarnă lungă.”

  Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Accent TV, președintele Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că, în conformitate cu previziunile întreprinderii, din cauza scăderii cotelor la petrol, prețul mediu anual pentru gazul natural va rămâne la nivelul de 130-140 dolari pentru o mie de metri cubi. Asta înseamnă că nu vor exista condiții prealabile creșterii tarifului la gaze pentru consumatorii finali.

  Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz

  «Dinamica existentă ne permite să spunem că cel puțin în 2021-2022, adică pentru următorii doi ani, putem rezista în aceste condiții.”

  Tariful final pentru gazele naturale este formlat din prețul mediu anual de cumpărare, tariful de transport și cel de distribuție. Ceban a avut și un răspuns la speculațiile unor forțe politice, conform cărora costul livrării gazului către consumatorii finali nu poate depăși prețul său de cumpărare: ”Procesul de formare a prețului constă în volumul consumului, nu în tariful pentru transportare.”

  Potrivit lui Vadim Ceban, nu este vina Moldovagaz că, în ultimii 10 ani, volumul consumului de gaze în Moldova practic nu s-a schimbat – doar aproximativ un miliard, un miliard, 100 de milioane de metri cubi pe an. În comparație cu țările vecine, Moldova a plătit mereu mai puțin pentru gaz.
  Acum, pentru asigurarea securității energetice a țării se planifică în premieră, pomparea a aproximativ 100 de milioane de m3 de gaz moldovenesc în instalațiile de stocare a gazelor subterane din Ucraina.

  Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz

  ”Gazul este pompat de la furnizorul nostru principal. Nu avem alți furnizori. Iar acest gaz va fi utilizat de Moldovagaz numai în scopul acoperirii consumului său în perioada de vârf. Acest gaz nu va fi nici revândut, nici exportat. Acesta este pentru noi.”

  Liberalizarea pieței gazelor este inevitabilă, mai spune Ceban, iar în această perioadă de tranziție, vor apărea perspective noi odată cu punerea în funcțiune a gazoductelor Iași-Ungheni și Ungheni-Chișinău. Rutele alternative sunt întotdeauna binevenite, atât pentru stat, cât și pentru economie.

  Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz

  «În primul rând, această conductă poate fi utilizată pentru a furniza gaz, inclusiv din Ungaria și din Austria. Este posibil. Această conductă de gaz nu trebuie privită doar ca o modalitate de a transporta gazul românesc.”

  Începând cu acest an, Moldovagaz a deschis o cale de alternativă pentru aprovizionarea în regim revers, prin coridorul transbalcanic.

  Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz

  «În plus, avem un coridor transbalcanic, adică conductele noastre de gaze. Astăzi, doar prin aceste conducte de gaz putem primi gaz în mod revers. Prin urmare, din punct de vedere al securității energetice, dar și al consumatorilor, putem spune că gazul ne este asigurat.”

  Vadim Ceban a subliniat că Moldovagaz este ghidată de un principiu simplu – acolo unde este mai profitabil, de acolo va fi achiziționat acesta. La etapa actuală vorbim de Gazprom. Contractul pe care îl are Moldovagaz cu compania rusă este benefic nu doar din punct de vedere financiar, ci și al contractului, în care nu există plăți în avans. Totodată se ține cont de flexibilitatea zilnică sezonieră în aprovizionare, care permite un răspuns rapid la toate fluctuațiile pieței. Analizând derularea evenimentelor în acest sistem, putem concluziona că Moldova va supraviețui fără șocuri și tensiuni nu numai în sezonul de încălzire. Cel puțin, doi ani putem sta liniștiți, deoarece securitatea energetică a țării este asigurată.

  a-tv.md

  Copyright © 2020