Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Deșeurile, în atenția CMC

  După ce singura uzină de sortare a deșeurilor din municipiul Chișinău a anunțat că își sistează activitatea, cazul a intrat și pe agenda Consiliului Municipal. La ședința de astăzi, a fost invitat și directorul interimar al Întreprinderii Autosalubritate, care a fost luat la întrebări de către aleșii locali.

  De două zile, deșeurile din municipiul Chișinău sunt transportate direct la poligonul de la Țînțăreni, fără a fid use la Uzina de reciclare, așa cum se întâmpla până acum. Asta, după ce, zilele trecute, compania de sortare a anunțat că s-ar confrunta cu o criză financiară. Subiectul a fost discurat astăzi, la ședința CMC.

  Dumitru Vulpe, directorul interimar al Î.M. Autosalubritate

  „Noi am colaborat foarte bine, aș spune. Puteam colabora și mai departe, dar asta deja ține de competența consilierilor municipali de a lua decizia de rigoare. Cât despre aspectul financiar, cât este de convenabilă această colaborare… nu este prea bine, deoarece doar 8% din cantitatea totală a deșeurilor sunt sortate, din contul nostrul se duce gunoiul la sortare, apoi le transportăm la Țînțăreni tot din bugetul nostru.”

  Vasilii Chirtoca, consilier PSRM

  „Vreau să vă atrag atenția că, în martie 2017, o fost luată decizia CMC și ea este temei de a conlucra cu compania aceasta și de a prelungi contractual acesta… Eu propun să fie creată o comisie formată din consilieri municipali, care va pregăti o proiect de decizie în acest sens, vom consulta specialiștii și ne vom clarifica cu această situație.”

  Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a precizat că nu municipalitatea închide uzina. Or, aceasta este un proiect de afaceri privat. Edilul a mai declarat că firma vizată ar recurge la șantaj.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „Investiția pe care a făcut-o municipalitatea în Tînțăreni, în poligon și în altele, anul trecut, este de peste 60 de milioane de lei. O să discutăm și cu cei de la ABS. În principiu, nu văd o problemă mare dacă se vor dezice, dar vreau să vă anunț că nu ne vom supune șantajului. Să demonstreze din punct de vedere financiar dacă există careva probleme în acest sens.”

  În anul 2016, compania de selectare a deșeurilor s-a lansat în cadrul unui proiect pilot, cu scopul de a colecta material din plastic, pentru a dezvolta serviciul de reciclare.

  a-tv.md

  Copyright © 2020