Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Dereck J.Hogan la CEC. Experții califică acțiunea drept una inadmisibilă și ilegală

  Conducerea Comisiei Electorale Centrale a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, E.S. Dereсk J. Hogan. Experții spun că este inadmisibil ca un ambasador străin să convoace ședințe cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, mai ales în prag de alegeri.

  Potrivit unui comunicat de presă al CEC, interlocutorii au abordat un spectru larg de teme ce caracterizează etapa premergătoare perioadei electorale, în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

  ”A fost realizat un schimb de opinii referitor la asigurarea financiară a activităților și acțiunilor ce se impun, conform legii, pentru pregătirea scrutinului„ se arată în comunicatul de presă al CEC.

  Anume acest aspect a stârnit o serie de reacții în spațiul public. Expertul în drept constituțional Vitalie Catană, spune că această întrunire este una ilegală în condițiile în care ambasadorii străini nu au nici o tangență cu resursele financiare raportate scrutinului electoral.

  ”Nu este corect și în ultimul timp văd asemenea gesturi din partea unor politicieni sau a unor ambasadori. Sunt unele linii roșii care nu trebuie depășite și toți trebuie să înțeleagă acest lucru. CEC trebuie să fie imparțial iar subiectele legate de organizare și finanțare nu trebuie discutate cu ambasadori străini. Amintesc că alegerile nu pot fi finanțate din exterior. Eu cred că ambasadorii acreditați în RM ar trebui să cunoască aceste lucruri și să fie atenți când întreprind acțiuni de acest gen pentru că ele au consecințe politice” a declarat pentru Accent TV, Vitalie Catană.

  Catană spune că astfel de acțiuni sunt déjà o practică și în rândul unor politicieni de la Chișinău. Constituționalistul s-a referit la președintele țării, Maia Sandu care a convocat recent reprezentanții CEC în ședință.

  ”În același registru se înscrie și convocarea CEC-ului de către Maia Sandu la președinție și spune cu text deschis că are scopuri comune cu CEC-ul ceea ce este absolut deplasat. Nu poate avea CEC-ul și Maia Sandu o misiune comună. CEC-ul are misiunea pe care o are consfințită în Constituție și Codul Electoral și în aceeași măsură îl vizează acest aspect și pe Hogan„ subliniază Catană.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  a.cec.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Noutăţi

  Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi, turul II, din 30 octombrie 2022. În total, pentru comuna Braniște, raionul Rîșcani,...

  Noutăţi

  Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi desfășurate pe 16 octombrie în localitățile Sălcuța, Ialpujeni și Braniște. Potrivit CEC,...

  POLITICA

  Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi simbolurile electorale ale partidelor politice înregistrate în calitate de concurenți electorali la alegerile locale noi din 16...

  Noutăţi

  Comisia Electorală Centrală (CEC) a atenționat mai multe formațiuni politice privind respectarea modului de gestiune financiară în campania electorală din cadrul alegerilor locale noi din 16 octombrie...

  Copyright © 2021