Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Deputații PAS au respins inițiativa cu privire la instituirea capitalului familial

  Majoritatea PAS nu susține proiectul de lege cu privire la instituirea unei noi prestații sociale – Capitalul familial, propus de deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

  Inițiativa a fost examinată, miercuri, în Comisia economie, buget și finanțe și aceasta prevede ca de dreptul la capitalul familial să beneficieze copiii născuți de cetățenii Republicii Moldova, pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 01 ianuarie 2020. Deputații PAS au refuzat să susțină acest proiect de lege pe motiv că nu ar avea avizul Guvernului.

  Unul din autorii proiectului, socialistul Vladimir Odnostalco, a declarat că potrivit legislației naționale, Executivul este obligat să emită un aviz în termen de o lună de la data înregistrării. Documentul respectiv a fost înregistrat în Parlament în data de 26 august.

  Președintele comisiei, deputatul PAS Dumitru Alaiaba, a încercat să justifice restanța și ignorarea acestui proiect de către Guvern prin faptul că ”lucrurile se întâmplă și aceasta este natural”.

  Potrivit inițiativei, familia este în drept să utilizeze mijloacele financiare ale capitalului familial odată cu împlinirea vârstei de 3 ani a copilului. Până la împlinirea acestei vârste mijloacele financiare vor fi depozitate pe un cont special administrat de Casa Națională de Asigurări Sociale.

  Valoarea nominală a capitalului familial va depinde de numărul copiilor minori proprii sau adoptivi crescuți și educați la acel moment în familia nou-născutului. Suma capitalului familial la nașterea primului copil se propune a fi de trei salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, pentru al doilea copil – cinci salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent, iar pentru trei și mai mulți copii – șapte salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent.

  Capitalul familial nu va substitui alte prestații, înlesniri, alocații, servicii sociale acordate în condițiile legii.

  Autorii susțin că instituirea capitalului familial este necesară în scopul asigurării prevederilor constituționale privind asigurarea dreptului la ajutor, ocrotire specială a copiilor și familiilor cu copii, precum și sporirea creșterii natalității în Republica Moldova.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  POLITICA

  Astăzi asistăm la o nouă schemă clară de furt al miliardelor de lei din bugetul național, dar și din buzunarul cetățenilor, care vor plăti...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Guvernarea pune la cale o nouă escrocherie a secolului, punând la cale o schemă de procurare cu un preț mai mare a gazului rusesc...

  POLITICA

  Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a participat la votul pentru modificările Codului Serviciilor media audiovizuale, propuse de către majoritatea PAS. Vicepreședintele comisiei cultură, educație,...

  POLITICA

  Nu umblați cu nasul pe sus, dar apucați-vă de rezolvat criza energetică. Acest mesaj le-a transmis liderul PSRM, Igor Dodon, reprezentanților PAS.

  Copyright © 2021