Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Deputații BCS propun simplificarea procedurii de acordare a dreptului la pensie

  Dreptul la pensie va putea fi stabilit mai ușor. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în Parlament, un proiect de lege prin care se propune simplificarea procedurii de acordare a pensiei.

  Deputatul BCS, Elena Bodnarenco, a menționat că inițiativa se referă la excluderea unor condiționalități care îngreunează această procedură. Este vorba despre anularea termenelor limită de depunere a cererii și a actelor necesare pentru acordarea drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, pensia de dizabilitate și cea de urmaș și stabilirea expresă a condiției că dreptul la pensie în primul caz se stabilește de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, în al doilea caz –  de la data emiterii deciziei de încadrare în grad de dizabilitate, iar în al treilea caz – de la data decesului întreținătorului.

  Un alt aspect al inițiativei legislative propusă de BCS ține de pensia pentru limită de vârstă a asiguraților, care au realizat integral stagiul de cotizare până la 1 ianuarie 1999 și nu au activat în câmpul muncii după stabilirea dreptului la pensie. 

  Potrivit deputatului BCS, cuantumul pensiei pentru această categorie de persoane constituie 2 000 – 2300 lei. Astfel, se propune ca pensia pentru acești beneficiari să fie majorată cu 50%, la 1 iulie 2022. Inițiativa vizează în jur de 2000 de pensionari.  

  La moment, pentru a avea dreptul la pensia pentru limită de vârstă sau la cea de dizabilitate, beneficiarul trebuie să depună cererea și actele necesare în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare sau emiterii deciziei de încadrare în grad de dizabilitate a Consiliului Național pentru determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă sau a structurilor sale teritoriale, În cazul pensiei de urmaș, acest drept survine dacă cererea și actele necesare sunt depuse în termen de 90 de zile de la data decesului întreținătorului. Dacă termenul indicat este depășit, prestația de asigurări sociale corespunzătoare se acordă de la data prezentării ultimului act necesar.  

  Implementarea proiectului de lege impune alocarea a 30 de milioane de lei anual. Sursele financiare se propun a fi acoperite din veniturile Serviciului Vamal.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  Noutăţi

  Începând cu 1 ianuarie 2023, dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă îl obţin persoanele care au realizat după stabilirea pensiei un stagiu...

  Noutăţi

  Deputatul socialist, Alexandr Nesterovschi a prezentat  în cadrul unui briefing două inițiative legislative care au fost elaborate în urma discuțiilor cu cetățenii țării. Deputatul...

  POLITICA

  Deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei...

  ECONOMIE

  Inițiativa PSRM cu privire la instituirea moratoriului asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii a fost înregistrată în Parlament. Proiectul de...

  Copyright © 2021