Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Deputații BCS: Nu putem vota pentru un credit FMI fără a cunoaște condițiile de acordare

  Petru Burduja, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat la ședința parlamentului, în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului unui acord de creditare cu Fondul Monetar Internațional, că deputaților le este propus să voteze pentru niște credite, condițiile cărora ei nu le cunosc. Noul program cu FMI nu a fost prezentat parlamentarilor.

  La 24 decembrie, ministrul finanțelor a propus deputaților să susțină un acord între Guvernul Republicii Moldova și Fondul Monetar Internațional care vizează un program finanțat prin intermediul a două mecanisme de creditare. La 21 decembrie, acordul a fost aprobat de consiliul executiv al FMI.

  Fracțiunea BCS nu a susținut proiectul în prima lectură și nu și-a dat acordul pentru votarea documentului în cea de-a doua lectură în aceeași zi. Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii BCS, a anunțat că fracțiunea nu va vota pentru acest proiect în a doua lectură.

  În timpul dezbaterilor proiectului, deputatul BCS, Oleg Reidman, a menționat că acest credit este pentru consum, iar în decurs de 10 ani, va trebui rambursată o sumă egală cu aproximativ 16 la sută din bugetul actual. Acest credit nu oferă nicio dezvoltare țării.

  Deputatul a mai atras atenția asupra faptului că „până în anul 2009, FMI nu a acordat niciodată Moldovei bani pentru susținerea bugetului și doar după ce la guvernare au venit liberalii, au început să le astupe găurile”.

  În replică la declarațiile ministrului finanțelor precum că Moldova nu se poate dezvolta fără împrumuturi, iar acest credit va contribui la o creștere considerabilă, Oleg Reidman i-a sugerat ministrului finanțelor să citească lucrarea lui John Perkins „Confesiunile unui asasin economic”.

  Deputatul Elena Bodnarenco a reamintit că și guvernul Filat a primit un credit FMI pentru susținerea bugetului, însă banii nu au fost valorificați conform destinației. Potrivit afirmațiilor deputatului, asemenea credite se oferă în avans așa-numitelor guverne pro-europene, însă ele nu garantează un rezultat pozitiv.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  socialistii.md

  Facebook

  POLITICA

  Prin propunerea deputaților PAS de a se întruni în ședințele legislativului o dată la două săptămâni și nu săptămânal, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului,...

  POLITICA

  Doctorul în politologie Pavel Midrigan a dat o apreciere șanselor partidului de guvernământ – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile locale din anul...

  POLITICA

  Partidul de guvernământ prelungește constant starea de urgență pentru a-și ascunde crimele. Această opinie a fost exprimată de fostul premier Ion Chicu într-un interviu...

  POLITICA

  Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a semnat o dispoziție prin care se limitează accesul pentru ieșiri în fața presei în incinta legislativului. Conform documentului, semnat...

  Copyright © 2021