Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Deputații au votat o Declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică în Parlament

  Deputații de la Chișinău au votat o Declarație prin care condamnă faptele de traseism și corupere politică în Parlament. Documentul a fost elaborat de coaliția majoritară și votat de toți deputații din Parlament.

  În opinia majorității parlamentare, coruperea politică a deputaților urmărește scopul de a schimba artificial raportul de forțe în Parlament și instaurarea unei guvernări subordonate intereselor înguste de grup.

  ”Prin acțiunile de corupere a deputaților și încurajarea traseismului politic se lovește direct în reprezentarea proporțională a opțiunilor politice împărtășite de alegătorii care au participat la alegerile parlamentare. Voința oamenilor este călcată în picioare, iar năzuințele lor sunt tranzacționate fără nicio jenă”, se spune în textul Declarației.

  Autorii documentului mai susțin că, acțiunile de corupție politică trebuie privite și ca o încercare de uzurpare a puterii prin încropirea forțată și monetizată a unor noi grupuri de influență în Parlament, cu pretenția de reprezentanți ai alegătorilor pe care tocmai i-au trădat.

  ”Noi, deputații în Parlament dezavuăm practicile parlamentarilor care au recurs la comercializarea mandatului primit din partea cetățenilor pentru a lucra nu în beneficiul propriu, ci al oamenilor. Atragem atenția că traseismul politic nu doar lovește direct în temeiurile etice și morale ale societății, ci și viciază până la desfigurare sistemului politic și procesele politice din țară. Disociindu-ne și condamnând corupția în sine, cu atât mai mult cea politică, declarăm cu toată responsabilitatea că nu vom vota niciodată un Guvern împreună cu transfugii politici”, se menționează în declarație.

  Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că va propune Parlamentului proiectul de lege prin care se va interzice traseismul politic al deputaților. Șeful statului a menționat că această inițiativă prezidențială trebuie votată indiferent dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate sau ordinare. Igor Dodon a explicat că vor fi impuse prin lege mai multe condiții dure pentru deputații traseiști, inclusiv aceștia vor trebui să achite cheltuielile suportate de partid în campania electorală.

  Facebook

  ECONOMIE

  La finele lunii septembrie 2022, în Republica Moldova se atestau 684 de staţii de alimentare cu produse petroliere (benzină, motorină şi gaz lichefiat), arată...

  ECONOMIE

  Monitorul Oficial de vineri, 2 decembrie, a publicat decizia Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea...

  Noutăţi

  Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a examinat joi, 1 decembrie, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală...

  ECONOMIE

  Moldovenii vor achita aproape 6 lei pentru energia electrică. ANRE a stabilit tariful de 5,91 lei kw/h pentru consumatorii Premier Energy. Creșterea este de 24%...

  Copyright © 2021