Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Deputați: Este o inechitate socială

  Promisiunile lansate trebuie îndeplinite în întregime și nu doar pe jumătate. Declarația vine din partea blocului Comuniștilor și Socialiștilor, după ce guvernul Gavrilița a decis majorarea pensiei minime la 2.000 de lei doar persoanelor cu stagiu complet de cotizare. Deputații din opoziție spun că nu pot permite o asemenea inechitate socială și vin cu mai multe inițiative menite să sprijine vârstnicii.

  În cadrul unei conferințe de presă, deputații blocului Comuniștilor și Socialiștilor le-au reamintit guvernanților că au promis majorarea pensiei minime până la 2.000 de lei pentru toți beneficiarii. Lucru care nu s-a întâmplat, însă. Într-un final, Cabinetul de Miniștri Gavrilița a decis că de majorări vor avea parte doar pensionarii cu stagiu complet de cotizare. Mai exact, 185 de mii de pensionari. Cum rămâne cu restul? se întreabă opoziția.

  Vladimir Odnostalco, deputat, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  «Noi vom susține acest proiect, însă propunem și un proiect propriu: pensie minimum de 2.000 de lei pentru toți pensionarii, nu doar pentru cei cu stagiu complet, dar și incomplet. În acest context aș vrea să le reamintesc reprezentanților din diasporă, care deja de ani de zile se află la muncă peste hotare. Aflându-se peste hotare și lucrând ilegal, ei nu au stagiu de cotizare complet pentru a beneficia de pensia de 2.000 de lei. Nici unul dintre ei nu va primi 2.000 de lei. Au fost mințiți cu toții».

  În aceeași ordine de idei, deputații din opoziție mai propun trecerea de la indexarea în procente, la cea în lei.

  Vladimir Odnostalco, deputat, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

  ”Propunem ca să trecem de la indexarea în procente cum este acum de 3%; 4%; 5%, la indexarea în lei, 500 de lei, din 1 octombrie, pentru fiecare pensionar. Respectiv, treptat vom ajunge la micșorarea discrepanței dintre cea mai mică și cea mai mare pensie. Pentru persoana care are o pensie de 2000 de lei, 500 de lei va însemna o indexare de 25%, iar pentru cel cu o pensie de 3000 de lei, mai puțin și așa mai departe”.

  Deputații mai spun că, guvernanții au uitat nu doar promisiunile lansate în campanie electorală, ci și de sursa banilor din care este posibilă majorarea pensiei pentru cele 185 de mii de beneficiari. Parlamentarul Alla Darovannaia susține că majorarea pensiei minime anunțată de Guvernul Gavrilița este posibilă datorită politicii bugetar-fiscale adoptată anul trecut de guvernarea socialistă. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai Guvernului și ai PAS pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021