Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Deputat PSRM, către PAS: Funcțiile vin și pleacă, dacă nu puteți face bine și ajuta cetățeanul, măcar nu-i faceți rău

  Deputatul PSRM, Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, a acuzat guvernarea PAS de asuprirea și mințirea cetățenilor prin politicile financiar-fiscale pe care le promovează. Parlamentarul a atras atenția asupra faptului că în urma creșterii prețurilor și tarifelor puse pe spatele cetățenilor, surplusul de TVA în buget a crescut cu 700 de milioane de lei și a criticat PAS că refuză să întoarcă acești bani oamenilor prin implementarea mai multor măsuri de susținere.

  ”A apărut suma de 700 de milioane de lei în buget. Cu părere de rău, nu vedem aici acele 600 de milioane promise ca finanțare externă, nu vedem acele 60 de milioane de euro. Întrebarea logică este de ce aceste 700 de milioane de lei nu se întorc cetățenilor, dar se întorc doar 421 de milioane. Avem și provocarea crizei gazelor, unde se dau doar 210 milioane, avem și perioada situației excepționale, unde nu se dau, dar se scot încă 40 de milioane din banii acordați pentru această măsură”, a declarat Burduja.

  Deputatul s-a arătat indignat și de refuzul Guvernului de a restitui în buget 1,4 miliarde de lei rămase din suma de 1,7 miliarde alocate Energocom pentru procurarea gazelor din surse alternative. Burduja susține că nu este logică decizia Ministerului Finanțelor de a lăsa această sumă pe contul agentului economic în condițiile în care criza gazelor a fost depășită, deoarece banii pot fi utilizați pentru a acoperi necesitățile cetățenilor.

  ”De ce nu dăm toți banii cetățenilor înapoi? Dar luăm și acoperim niște deficite bugetare, care sunt o gafă a actualei guvernări. Noi avem 1,4 miliarde de lei care trebuie reîntorși bugetului de la Energocom. 1,4 miliarde de lei ar putea fi imputate fiecărui cetățean. (…) Nouă ni se spune că criza nu este terminată. Domnul ministru, vă rog, să ne explicați, pentru că suntem în nedumerire, ce ne mai așteaptă? Avem 450 de dolari mia de metri cubi. Putem avea și altă surpriză? De ce Ministerul Finanțelor plasează obligațiuni de 1,43 de miliarde de lei cu dobânda de 6,81, pe când în septembrie era de 3,4. Acest lucru va costa fiecare cetățean în parte”, a declarat parlamentarul.

  Vicepreședintele comisiei economie a atras atenția majorității PAS că, prin povara pe care o pune acum guvernul asupra bugetului, s-ar putea crea premise ca inflația anul viitor să nu fie de 14% cum a anunțat BNM, ci cu mult mai mare.

  ”Pentru toți colegii din PAS, funcțiile vin și pleacă, și pentru mine, și pentru toți, vă rog, să țineți cont de un singur lucru, dacă nu puteți face bine și ajuta cetățeanul, măcar nu-i faceți rău. Sper că deciziile care vor fi luate, vor fi pentru cetățeni, dar nu pentru a-i induce în eroare și a-i asupri cu toate măsurile pe care le faceți, pentru că ceea ce ați făcut în trei luni este strașnic, mă tem să mă gândesc ce va urma”, a declarat Petru Burduja.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  Facebook

  POLITICA

  „Să coboare cu picioarele pe pământ”, cu acest sfat a venit liderul PSRM Igor Dodon către partidul de guvernare PAS și președintele țării, Maia...

  ECONOMIE

  Politica bugetar-fiscală pentru anul viitor promovată de actuala guvernare va duce la dispariția întreprinderilor locale moldovenești. Îngrijorarea a fost expusă de directorul ”Tutun CTC”,...

  ECONOMIE

  O nouă lovitură pentru buzunarele moldovenilor. Guvernarea PAS pregătește noi majorări de impozite pentru cetățeni. Deputatul PAS, Sergiu Lazarencu, a declarat că în Moldova...

  ECONOMIE

  Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a recunoscut că guvernarea nu-și va onora promisiunile făcute agenților economici în campania electorală. Președintele comisiei parlamentare economie, buget și...

  Copyright © 2021