Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Deputat PAS, supărat pe judecători că mănâncă pască și ouă roșii

  Vasile Grădinaru, membrul fracțiunii PAS, se arată indignat de amânarea Adunării Generale a Judecătorilor, care, în opinia sa, s-a făcut pentru că „judecătorii se duc să mănânce pască și ouă roșii”. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul PAS în cadrul programului „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău.

  „Sunt câteva fapte care nu pot fi negate. Unu – judecătorii blochează CSJ-ul. Doi – judecătorii blochează CSM-ul. Trei – judecători nu deleagă oamenii. Judecătorii amână ședința pe șase săptămâni și se duc să mănânce pască și ouă roșii. După ce au mâncat pasă și ouă, vin și ne spun – haideți să mai stăm de vorbă”, a spus Grădinaru.

  El a confirmat că Parlamentul va numi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor pentru ca CSM să devină „lucrativ”, indiferent de câți membri va avea – 3, 4, 5 sau 6.

  „Trei, patru, cinci, șase, câți o să fie – o să fie lucrativ. Pentru că noi ca și legiuitori nu ne putem bloca din lipsa de voință a judecătorilor”, a specificat Vasile Grădinaru.

  Judecătoarea Victoria Sanduța i-a replicat că „lucrativ” nu înseamnă așa cum vor politicienii.

  „Lucrativ nu este când vreți dumneavoastră. Lucrativ este așa cum prevede standardul internațional”, a spus Sanduța, în cadrul aceleiași emisiuni.

  De asemenea, ea a apreciat că discuțiile dintre conducerea Ministerului Justiției și judecători cu privire la evaluarea acestora s-au făcut „de bifă” și „nu s-a luat în considerație nicio opinie critică”. Ea a mai sugerat partidului de guvernământ să trateze judecătorii „pe picior de egalitate și nu din poziția de superioritate”.

  „Trebuie să acceptați un dialog constructiv și corect, de pe picior de egalitate, nu de pe poziția de superioritate”, a menționat judecătoarea, adăugând că judecătorii nu-și doresc „un CSM loial politicului pentru că asta a fost problema, de asta a fost capturat sistemul până acum”.

  Totuși, Vasile Grădinaru a reiterat că se va merge pe formarea CSM din rândul societății civile, pentru că „statul Republica Moldova nu se poate opri din loc pentru 300 de oameni”.

  „În momentul în care am venit cu mesaje publice clare și am venit cu solicitarea ca să se autocurețe și am văzut că nimic nu se întâmplă, am venit cu procesul de evaluare și de curățare a sistemului, după ce am convenit împreună cu colegii de la Comisia de La Veneția. Era foarte clar procesul din start – toți cei care trec pre-vettingul, merg în continuare, cei care nu trec pre-vettingul – se duc în locul unde-i bine determinat pentru ei”, a conchis Grădinaru.

  inprofunzime.protv.md

  Facebook

  SOCIAL

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Nina Cernat, Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Maria Frunze, Ion Guzun și Alexandru Postica au avut o întrevedere cu...

  SOCIAL

  „Două lucruri trebuie să le spunem. Actualul CSM nu este reprezentativ și este creat după chipul și asemănarea puterii, adică sub presiunea puterii”, a...

  SOCIAL

  Președintele partidului „PONA”, ex-judecătorul Ion Dron, consideră că în prezent în Republica Moldova nu se urmărește construcția unui sistem al justiției independent, ci a...

  SOCIAL

  Cristina Ciubotaru, expert anticorupție, fost șef adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), consideră că progresul slab al autorităților judiciare în investigarea și aducerea în...

  Copyright © 2021