Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Deputat BCS: Autoritățile pregătesc terenul pentru lichidarea a aproape 200 de școli

  În jur de 200 de școli din țară ar putea fi închise de autorități, începând cu 1 ianuarie. Despre aceasta a vorbit, în cadrul unui briefing, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman.

  Parlamentarul a menționat că guvernanții vor motiva decizia de a lichida aceste instituții prin numărul mic de elevi și politica de finanțare în funcție de numărul de copii.

  ”În 7 ani de când finanțarea se face în bază de cost standard per elev instituțiile de învățământ se reorganizează și se optimizează, așa numesc cei din domeniu acest proces. De fapt, se închid pe un cap. La moment, aproximativ 200 de instituții de învățământ se confruntă cu probleme de finanțare și, cel mai probabil, după Anul Nou vor fi reorganizate și optimizate, adică lichidate”, a spus deputatul.

  Caraman a declarat că în tot acest proces Ministerul Educației încearcă să dea vina pe autoritățile locale și evită să vorbească despre cadrul normativ care pune pe primul loc aspectul financiar în această problemă.

  ”Ministerul nu spune nimic despre faptul că normele legale interzic expres autorităților locale să folosească banii din componența raională pentru acoperirea deficitului bugetar a gimnaziului cu un număr mai mic de 91 de elevi și a școlilor primare cu mai puțin de 41 de elevi”, a menționat Caraman.

  Deputatul BCS a atras atenția că odată cu închiderea școlilor, localitățile pierd orice șansă la o dezvoltare durabilă.

  ”Nicio familie tânără nu va dori să se stabilească cu traiul și să muncească în aceste sate, dar această situație se pare că nu-i prea deranjează pe cei din Guvern”, a spus parlamentarul.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  facebook.com

  POLITICA

  Din 01 ianuarie 2022, vârsta de pensionare în Moldova va crește. Deputatul PAS, Dan Perciun, președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie, a anunțat...

  ECONOMIE

  PSRM va ataca la Curtea Constituțională Legea PAS privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitate. Potrivit socialiștilor, această lege va stopa...

  POLITICA

  Majoritatea cetățenilor se arată nemulțumiți de felul în care guvernarea PAS desfășoară angajări în funcții de conducere în diverse instituții ale statului.

  ALEGEREA EDITORILOR

  Guvernul Gavrilița exercită presiuni asupra autorităților publice locale pentru a le determina să închidă unele instituții de învățământ. Despre aceasta a anunțat, în cadrul...

  Copyright © 2021