Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Denunț la Procuratură privind intentarea dosarelor penale pe numele lui Litvinenco, Recean, Revenco, Alaiba și Pistrinciuc

  Comitetul Salvării Naționale (CSN), din care fac parte mai mulți lideri de opoziție, cer urmărirea penală a miniștrilor din Guvernul PAS și a consilierilor președintelui Maia Sandu și altor demnitari, în contextul conversațiilor de pe Telegram al acestora, care au apărut în spațiul public.

  Despre acesta anunță serviciul de presă al Partidului „ȘOR”, care menționează că este vorba despre ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, cel al Economiei, Dumitru Alaiba, al MAI, Ana Revenco, consilierul prezidențial Dorin Recean, precum și fostul deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, care, în prezent, este consilier neformal al mai multor funcționari din arcul guvernamental. Un denunț în acest sens a fost depus în adresa Procuraturii Generale de către liderul protestelor antiguvernamentale, Dinu Țurcanu, unul dintre membrii CSN, în cadrul manifestației de luni, din fața PG.

  Dinu Țurcanu a anunțat că discuțiile de pe Telegram demonstrează că „Litvinenco, Recean, Revenco, Alaiba și Pistrinciuc au comis abuzuri grave cum ar fi, trafic de influență, depășirea atribuțiilor de serviciu, lobarea intereselor în Justiție, coordonarea unor acțiuni de contrabandă, a proceselor de angajare și eliberare din funcții publice și alte acțiuni ilegale, motiv pentru care se impun măsuri drastice”. Din acest motiv, protestatarii cer Procuraturii Generale să intenteze un proces penal în privința celor vizați, în temeiului mai multor articole din Codul Penal al Republicii Moldova, menționează serviciul de presă al Partidului „ȘOR”.

  În plângerea depusă la Procuratura Generală se menționează că deși spargerea conturilor de pe rețelele de socializare și interceptarea conversațiilor reprezintă o gravă ingerință în viața privată, veridicitatea informațiile apărute în public este confirmată. Din acest motiv, instituțiile abilitate trebuie să investigheze, pentru a lua măsurile legale ce se impun.

  „Cerem Procuraturii să se autosesizeze în raport cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a coordonat în totalitate membrii Consiliului Superior al Procurorilor, pentru ca Veronica Dragalin să fie numită în funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție. Tot el a influențat raportul privind evaluarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pentru a-i acorda calificativul negativ. Totodată, el a coordonat din biroul său condițiile de detenție pentru Stoianoglo. A mai coordonat falsificarea alegerilor parlamentare în stânga Nistrului. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a coordonat o acțiune dubioasă de desființare a Inspectoratului General de Carabinieri, cu scopul de preluare și înstrăinare a activelor acestuia. Ea este bănuită că deține averi nejustificate, merge în vacanțe scumpe, a numit în funcție mai multe persoane cu încălcarea procedurilor și a admis admiterea de persoane neautorizate la informații care constituie secret de stat. Fostul deputat PAS, noul ministru al Economiei, Dumitru Alaiba, este suspectat de trafic de influență și lobarea unor interese obscure prin promovarea legilor în Parlament, de coordonarea proceselor de angajare și eliberare din funcții publice, netransparent și abuziv, de corupere pasivă, finanțări neformale ale funcționarilor și de dare a indicațiilor la posturile TV, ca să renunțe la publicitatea comercială”, a declarat liderul protestelor antiguvernamentale, membrul CSN, Dinu Țurcanu, în fața protestatarilor.

  Conform denunțului, Procuraturii i se cere să pornească urmărirea penală și în privința lui Dorin Recean, consilierului prezidențial al Maiei Sandu, fost ministru de Interne în Guvernul Filat, acuzat că este multimilionar în euro și dolari. Este vizat și Vadim Pistrinciuc, consilierul neformal al mai multor demnitari din arcul guvernării.

  „Conform conversațiilor de pe Telegram, consilierul prezidențial Dorin Recean a lobat interesele în justiție a unei bănci comerciale, în care soția acestuia deține funcția de vicepreședinte, a admis ingerințe în activitatea Procuraturii Generale, coordonează dosarele politice, precum și acțiuni de import și contrabandă cu metale feroase și tăinuiește averi imobiliare în România. În ceea ce-l privește pe fostul deputat PLDM, Vadim Pistrinciuc, acesta este suspectat de coordonarea unor acțiuni referitoare la protestele din Chișinău, de asistență la remunerări neoficiale pentru funcționari de stat, de lobarea legalizării substanțelor narcotice, precum și de coordonarea unor decizii favorabile la Curtea Constituțională”, a adăugat Dinu Țurcanu.

  Serviciul de presă al formațiunii amintește că Comitetul Salvării Naționale a fost constituit pe 16 octombrie, în cadrul unui protest din centrul capitalei, la care au participat în jur de 70 de mii de persoane. Noua structură are rolul de a reprezenta interesele cetățenilor. De asemenea, comitetul urmează să elaboreze politici și strategii menite să scoată țara din criză și asigure transferul de putere, după debarcarea actualului regim.

  Din Comitetul Salvării Naționale fac parte președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, vicepreședintele formațiunii Marina Tauber, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, primarul comunei Piatra, din raionul Orhei, Radu Bușilă, președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, și liderul Partidului „Renaștere-Возрождение”, Serghei Mișin.

  Menționăm că în momentul scrierii știri, serviciul de presă al guvernului, PAS, administrația prezidențială, dar și alte persoane vizate în știre, nu au comentat deocamdată declarațiile serviciului de presă al Partidului „ȘOR”.

  Partidulsor.md

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  Copyright © 2021