Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Déjà vu sau „Vremuri bune”?

  Senzație de Déjà vu sau pur și simplu o coincidență. Ieri, președintele SUA, Joe Biden în cadrul Adunării general a ONU a venit cu laude la adresa Republicii Moldova. Un discurs tras la indigo, șeful de la Casa Albă l-a avut și în 2011, pe atunci vicepreședinte SUA, când a vizitat Chișinăul pentru a sprijini autoritățile pro-europene. Sunt concluziile președintelui PSRM, Igor Dodon care susține că vizita și ovațiile de atunci au fost urmate de furtul miliardului, privatizarea Băncii de Economii și concesionarea aeroportului de la Chișinău. Ce va fi mai departe? Se întreabă liderul socialiștilor.

  Joe Biden, vicepreședintele SUA (03.11 2011)

  «Trebuie să fiți mândri de cee ace ați făcut. Voi ați demonstrat că puteți și că tranziția puterii poate fi pașnică».

  Cam așa și-a început Biden discursul în fața mulțimii de la Chișinău. Igor Dodon spune că în 2011, în timpul vizitei sale în Republica Moldova, Biden a vociferat aceleași mesaje despre democrația moldovenească pe care și le-a asumat acum de la tribuna ONU în calitate de președinte al Statelor Unite.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  „Atât atunci cât și acum am auzit mesaje că Moldova este o poveste de succes, că moldovenii ar trebui să fie mândri de realizările democrației, că reformele ar trebui continuate și că economia a fost pusă pe făgașul cel bun etc. etc. Cuvinte frumoase, dar care nu corespundeau deloc atunci și nu corespund nici astăzi realității din țară”

  Dodon susține că „Povestea de succes” pe care a trompetat-o ​​Filat și guvernul AIE s-a dovedit a fi o povestea unui coșmar politic și economic, cu miliarde furate din sistemul bancar, cu concesionarea Băncii de Economii și aeroportului din Chișinău.

  „În același timp, țara era schilodită de oligarhi, iar oamenii preferau migrația, dezamăgiți de așa-numita democrație moldovenească, de care trebuiau să fie mândri. Este și mai surprinzător faptul că partenerii noștri externi nu și-au învățat lecțiile din 2011, și acum, în 2021, repetă aproximativ aceleași mesaje, fără a le adapta la realitățile din Moldova, fără a lua în considerare greșeala lor în evaluarea politicii interne. Biden s-a grăbit să laude și să găsească o altă poveste de succes – acum sub îndrumarea Maiei Sandu. Această poveste începe deja să se transforme pentru moldoveni nu într-un obiect de mândrie, ci într-un coșmar economic, social și managerial. La ce ne putem aștepta de data aceasta? Să abuzeze de justiție, poliție, politică, alte scheme și furturi și sărăcirea populației din cauza tarifelor și prețurilor mai mari? Acest lucru se întâmplă deja, iar moldovenii nu sunt deloc mândri de asta, sunt dezamăgiți din nou, la fel ca după acel 2011”.

  Amintim că președintele Maia Sandu se află zilele acestea la New York, acolo unde are loc Adunarea Generală a ONU. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai instituției prezidențiale pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu ne-a răspuns la telefon.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021