Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Declarații scandaloase de peste Prut

  “Ar vaccina moldovenii împotriva moldovenismului primitiv” și nu împotriva coronavirusului. Declarația scandaloasă a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la un post de televiziune.

  Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova

  “ Dacă aș putea să deschid centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra covidului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau poate contra sentimentelor pe care le au, la un moment dat, contra României, moștenite încă din perioada sovietică.”

  Potrivit lui Ioniță, moldovenii gândesc negativ despre România și văd în ea doar un “jandarm român”. Ioniță consideră că aceste idei sunt narațiuni sovietice. Declarațiile jignitoare ale diplomatului român au fost dur criticate de politicienii de la Chișinău.

  Bogdan Țîrdea, deputat PSRM

  „Aș vrea să-l întreb pe ambasador:
  1. Asasinarea a 30.000 de cetățeni, între anii 1918-1921, inclusiv în contextul răscoalelor Tatarbunar și Hotin – este și aceasta o „narațiune negativă”?
  2. Asasinarea a 300.000 de evrei, 30.000 de romi și mii de moldoveni între anii 1941-1944, este și aceasta o minciună? Comisia românească a lui Elie Wiesel susține că acesta este adevăr, nu e minciună! „

  Nu este prima dată când Ambasadorul României a făcut declarații scandaloase la adresa Republicii Moldova. În octombrie, anul trecut, în timp ce vizita cimitirul unde sunt îngropați soldații armatei române, în satul Mana, regiunea Orhei, Daniel Ioniță a spus că soldații români, care și-au pierdut viața pe pământ moldovenesc în 1941 „au luptat pentru reunificarea țării, pentru dreptate și libertate”.Pentru Moldova, ca parte a URSS, ca și pentru toate republicile sovietice, Marele Război pentru Apărarea Patriei a început pe 22 iunie 1941, când trupele celui de-al Treilea Reich au atacat granițele Uniunii Sovietice. România a luptat de partea Germaniei până în 1944, așa că Moldova a primit lovitura, în special, din cauza Prutului. Până la 22 iunie 1941, guvernul român de la acea vreme, nu avea încheiat niciun tratat militar cu Germania. Guvernul român a luat singur decizia de a trece Prutul.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020