Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Declarația Suveranității a fost expusă în Muzeul Parlamentului

  Muzeul Parlamentului găzduiește, de astăzi, o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre.

  Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

  Documentul stipula, în mod clar, supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care, până astăzi, este Legea Supremă a Republicii Moldova.

  În textul Declarației se menționează că ”suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea.”

  În dimineața zilei, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a adresat felicitări tuturor concetățenilor cu acest prilej și le-a dorit curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării.  Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viaţă, libertate şi prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura şi tradiţiile milenare ale poporului nostru.

  Totodată, speakerul a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

  multimedia.parlament.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Parlamentul a aprobat Declarația privind statul capturat, prin care se cere demisia a trei judecători ai Curții Constituționale. Pentru au votat 54 de deputați....

  ECONOMIE

  Parlamentul va opera unele modificări tehnice la bugetul de sat necesare pentru a aplica, din 01 aprilie, noua modalitate de indexare a pensiilor și...

  SOCIAL

  Ședința Parlamentului de astăzi, 23 martie, a început cu o veste tristă. Speakerul Zinaida Greceanîi a anunțat că a decedat marele scriitor Nicolae Dabija....

  POLITICA

  Peste 20 de președinți de raioane au semnat o adresare către președintele țării Maia Sandu prin care cer să fie inițiat un dialog cu...

  Copyright © 2021