Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Declarația PSRM: Noi am demonstrat că ne onorăm promisiunile, iar ce s-a întâmplat joi în Parlament arată că alegerile anticipate sunt inevitabile

  Cele întâmplate joi în Parlament ne convinge și mai mult în ideea că Legislativul trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate, se spune într-o declarație a PSRM. Formațiunea susține că a demonstrat că este un partid care își realizează promisiunile.

  Parlamentul a adoptat joi, 3 decembrie, mai multe legi care prevăd punerea în practică a promisiunilor făcute de socialiști cetățenilor. La insistențele noastre, terenul fostului stadion republican a fost întors în proprietatea statului. Acest loc este unul istoric și simbolic pentru Chișinău și pentru întreaga țară, în special pentru sutele de mii de microbiști.

  Tot joi am restabilit dreptul vorbitorilor de limbă rusă, prin oferirea unui statut special de limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost mai bine de două decenii în istoria țării noastre. Această lege va ajuta la armonizarea relațiilor interetnice și interculturale în statul nostru multietnic. Totodată au fost create condițiile necesare pentru ocrotirea și dezvoltarea limbilor minorităților etnice.

  Pentru a ușura accesul la medicamente, prospectele acestora vor fi dublate ulterior și în limba rusă, pe lângă cea de stat. Astfel vom limita cazurile administrării incorecte ale medicamentelor, situații ce pot avea consecințe grave pentru sănătate.

  După mulți ani cât s-a tărăgănat adoptarea pachetului de legi destinat UTAG, proiecte elaborate de către grupuri speciale de deputați din Parlamentul de la Chișinău și Adunarea Populară de la Comrat, cu suportul experților străini, la propunerea PSRM legile au fost votate. Ne bucură faptul că decizia Parlamentului a fost salutată imediat de Bașcanul UTAG, Irina Vlah, care a mulțumit deputaților pentru vot.

  După mai mulți ani de luptă, PSRM a reușit să primească votul Parlamentului pentru anularea cenzurii impuse TV-urilor retransmise din Rusia. Cetățenii moldoveni au dreptul să aleagă produsul media pe care vor să-l consume.

  PSRM a inițiat joi și așa-numita lege a lustrației, așteptată de mult de societate. Aceasta prevede punerea în practică a Hotărârii Parlamentului din vara anului 2019 privind declararea „statului capturat”. Astfel, un șir de instituții centrale ale statului trebuie curățate de elementele rămase din perioada statului capturat.

  Deputații PSRM au susținut, în prima lectură, proiectele legii bugetar-fiscală, a bugetului de stat și social și al celui al asigurărilor medicale. Sperăm că acestea vor fi adoptate și promovate până la sfârșitul anului, astfel ca peste 43 de mii de angajați în sistemul medical să primească salarii majorate din 1 ianuarie 2021. Bugetul prevede creșterea salariilor și pentru alte categorii de angajați în sistemul bugetar, precum și investiții în proiecte de infrastructură, inclusiv reparația drumurilor și construcția apeductelor.

  Regretăm comportamentul agresiv și provocator al partidelor de dreapta, care au provocat incidente și haos în Parlament. Îi invităm repetat la dialog civilizat și, în cazul în care nu sunt de acord cu proiectele votate, au opțiunea să le atace la Curtea Constituțională ori să inițieze o moțiune de cenzură și să demită Guvernul Chicu, ulterior președintele ales, Maia Sandu, să numească un nou Guvern, care să vină cu noi proiecte în Parlament.

  Cele întâmplate joi în Legislativ ne convinge și mai mult în ideea că Parlamentul trebuie dizolvat și organizate alegeri anticipate.

  socialistii.md

  Facebook

  POLITICA

  Alegerile din 21 noiembrie la Bălți nu înseamnă doar o luptă pentru funcția de primar, dar semnifică și un pas de eliberare a Moldovei...

  POLITICA

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu acțiunile iresponsabile ale noii guvernări și consecințele devastatoare ale acestora.

  POLITICA

  Liderul PSRM, Igor Dodon, împreună cu Vasile Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, au avut o întrevedere cu Victor Petrov, deputat nou ales în...

  POLITICA

  Nu umblați cu nasul pe sus, dar apucați-vă de rezolvat criza energetică. Acest mesaj le-a transmis liderul PSRM, Igor Dodon, reprezentanților PAS.

  Copyright © 2021