Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Decizia Curții Constituționale va fi importantă nu atât pentru Partidul „ȘOR”, cât pentru modul în care pe viitor va funcționa democrația – Eșanu

  „Decizia Curții Constituționale va fi importantă nu atât pentru Partidul „ȘOR”, cât pentru modul în care pe viitor va funcționa democrația în această țară. Dacă Curtea Constituțională va deschide cutia Pandorei și va coborî ștacheta nivelului la care un partid poate fi lichidat, aceasta poate fi o problemă gravă pentru democrația din Republica Moldova, deoarece va crea un precedent care ar putea să fie folosit de alții pe viitor”. Această declarație a fost făcut de Nicolae Eșanu, fost viceministru al Justiției, în contextul examinării de către Curtea Constituțională a sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului politic „ȘOR”.

  În cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la „N4”, Eșanu a apelat la standardele democratice și a chemat la prudență în examinarea acestui caz.

  „Din perspectiva standardelor democratice, lucrul acesta poate să fie problematic. De aceea eu îndemn pe toți să cheme la prudență, să ne gândim foarte atent care sunt standardele pe care noi le impunem și să ținem cont de faptul că nu trebuie să ne bucurăm de aceea că a fost sancționat cineva care nu ne place, pentru că „legea bumerangului” nu a anulat-o nimeni”, a mai declarat ex-viceministrul.

  El a amintit că până acum „nu a mai existat la Curte nicio solicitare de a declara un partid neconstituțional”.

  „Și aici aș veni cu o precizare, în opinia mea, excepțional de importantă. Este necesar să facem o distincție între declararea unui partid neconstituțional care poate fi făcută doar în cazul în care acesta militează și, subliniez, militează contra valorilor protejate de Constituție, adică suveranității, independenței, drepturilor omului, pluralismului politic <…> și dizolvarea unui partid politic din cauza ilegalităților pe care acesta le comite”, a specificat juristul.

  El și-a exprimat speranța că Curtea Constituțională va examina sesizarea Guvernului, ținându-se cont de acest aspect, dar s-a arătat rezervat în această privință.

  „Eu am mari dubii că se întâmplă anume așa, din informațiile pe care eu le văd. Pentru că foarte des aud despre faptul că Partidul „ȘOR” este finanțat ilegal, că comite acte de corupție, ceea ce este regretabil, dar nu are nicio legătură cu faptul dacă partidul respectiv militează sau nu împotriva valorilor protejate de Constituție”, și-a argumentat Eșanu poziția, menționând că „nu orice ilegalitate este suficientă pentru a justifica declararea unui partid neconstituțional”.

  El a reiterat că Curtea Constituțională poate examina un singur lucru: A militat sau nu Partidul „ȘOR” contra valorilor protejate de Constituție.

  „Dacă nu a militat, Curtea trebuie să spună „mă scuzați, nu este treaba mea să examinez legalitatea funcționării partidului, legalitatea aducerii boxelor la întruniri, legalitatea organizării întrunirilor și legalitatea oricăror alte acte. Curtea, conform Constituției, poate controla doar dacă partidul respectiv este un partid care are scopuri contrare valorilor constituționale sau nu”, a rezumat juristul.

  Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale Curții Constituțional, Președinției, Guvernului, Parlamentului.

  youtube

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Programul de sporuri salariale prezentat de premierul Dorin Recean este corupere electorală din bani publici. Declarația respectivă a fost făcută de specialistul în comunicare,...

  POLITICA

  Partidul Politic ,,ȘOR” va boicota ședința plenară din 21 septembrie, în semn de protest față de abuzurile comise de actuala majoritate parlamentară a Maiei...

  SOCIAL

  Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. O hotărâre în acest...

  POLITICA

  Majoritatea parlamentară PAS nu a luat în considerare și alte măsuri de atenționare a membrilor partidului „Șor”, scos în afara legii, atunci când a...

  Copyright © 2021