Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Decizia CC: Maia Sandu a încălcat legea Supremă la organizarea concursului pentru numirea Procurorului General

  Guvernul condus de Maia Sandu a încălcat Constituția, atunci când a creat o comisie și a organizat concursul pentru a numi Procurorul General. Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizarea unui grup de deputați, cu privire la constituționalitatea desemnării Procurorului General interimar, dar și cu privire la organizarea concursului de numire a Procurorului General.

  „Modificarea de substanță din Legea cu privire la procuratură a condus la organizarea unui concurs de preselecție a Ministerului Justiției, astfel reducând rolul constituțional al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Curtea menționează în acest caz și viziunea Curții de la Veneția: CSP are un rol constituțional, care nu trebuie uzurpat. Este rolul de formare a unei liste de candidați pentru a înainta Președintelui candidatul la funcția de Procuror General. Curtea consideră că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției în procesul de numire a Procurorului General contravine Constituției”, a explicat președintele CC, Domnica Manole.

  Totodată, Manole a explicat că această constatare a CC cu privire la numirea Procurorului General nu afectează acțiunile deja desfășurate.

  „Prin această decizie, Procurorul General devine mai protejat în independența și imparțialitatea sa”, a spus Manole.

  Totodată, președintele CC a reiterat că Procurorul General poate fi demis doar de două autorități decizionale: CSP sau președintele Republicii Moldova.

  „Nu o comisie a Executivului va stabili numirea sau demiterea Procurorului General”, a mai spus Domnica Manole.

  Precizăm că în toamna anului 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a modificat Legea cu privire la procuratură, asumându-și decizia de numire a Procurorului General.

  Facebook

  POLITICA

  Președintele țării, Igor Dodon, va veni cu o inițiativă legislativă de a înregistra o nouă Lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii...

  POLITICA

  „A fost un vot de protest. Oamenii nu și-au dat votul pentru Maia Sandu, dar pentru a schimba puterea”. Astfel a explicat președintele Igor...

  POLITICA

  Maia Sandu a beneficiat de pază de stat din 14 noiembrie 2019, în calitate de ex-premier. Lidera PAS a atacat în judecată însă, SPPS,...

  POLITICA

  Igor Dodon a felicitat-o preliminar pe contracandidata sa Maia Sandu cu rezultatele obținute în carul turului doi al alegerilor prezidențiale.

  Copyright © 2020