Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  De unde bani pentru alegeri?

  Președintele Maia Sandu a scris o scrisoare Guvernului prin care a cerut în mod categoric ca toți banii din Fondul de rezervă să fie alocați pentru alegerile parlamentare anticipate. Despre aceasta a anunțat președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii sale de vineri. De cealaltă parte, spune socialistul, un președinte nu poate cere ”categoric” chiar și așa însă, premierul Ciocoi declară că nu poate lăsa țara fără bani în fondul de rezervă.

  Dodon a amintit că cele 125 de milioane de lei pentru anticipate nu sunt prevăzute în bugetul de stat. Totodată, liderul PSRM susține că Sandu nu are nicio împuternicire legală ca să vină cu asemenea demersuri către Executiv, mai ales într-o perioadă incertă pentru țară.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  ”Președintele nu are așa atribuții ca să ceară categoric. Nu este țara în care un om să bată cu pumnul în masă și să spună că face așa sau altfel. Să iei toți banii din rezerva de stat, suntem într-o perioadă de incertitudine, două luni campanie electorală, pe urmă încă trei luni până se formează Guvernul, o lună și jumătate până se creează majoritatea parlamentară. Adică patru luni noi suntem în perioadă de incertitudine și să scoți toți banii din rezerva de stat în situația de incertitudine cred că este o greșeală”

  De această părere este și premierul interimar Aureliu Ciocoi. În cadrul unei emisiuni la Jurnal TV acesta a declarat că în prezent, în Fondul de rezervă nu există suma necesară organizării alegerilor. Mai mult, potrivit şefului interimar al Guvernului suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC ar fi exagerată. Ciocoi spune că această sumă poate fi lejer diminuată.

  Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar al RM

  „La ora actuală, în Fondul de rezervă, pentru că putem transfera banii către Comisia Electorală Centrală exclusiv din Fondul de rezervă, nu din alte capitole ale bugetului, avem 98 de milioane de lei. Însă ca un prim-ministru interimar responsabil nu pot lăsa ţara cu zero lei în Fondul de rezervă”

  Întrebată de presă dacă a ”dat ordin” Guvernului să aloce bani din Fondul de Rezervă pentru alegeri, Maia Sandu a răspuns grăbită:

  Maia Sandu, președintele RM

  Această solicitare este legală și este obligația guvernului să aloce acești bani

  Amintim că CEC a solicitat pentru desfășurarea alegerilor 125 de milioane de lei. Guvernul a propus instituției alocarea în tranșe, însă propunerea nu a fost acceptată.

  a-tv.md

  Copyright © 2021