Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  De la 1 aprilie, în Republica Moldova este interzis pescuitul în bazinele acvatice naturale

  De astăzi, în Republica Moldova intră în vigoare regimul de prohibiție la pescuit. Procesul va avea loc în conformitate cu ordinul Agenției de Mediu cu privire la perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale, în anul 2021.

  Potrivit documentului, se stabilesc perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului sportiv, amator și de agrement pentru toate speciile de hidrobionţi în obiectivele acvatice piscicole naturale, după cum urmează: timp de 75 de zile consecutive, de la 1 aprilie până la 14 iunie 2021 inclusiv, în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea până la oraşul Camenca; în lacul de acumulare Dubăsari; în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca (km 28) şi în braţul Turunciuc;  în lacul Cahul.

  De asemenea, se interzice pescuitul timp de 75 de zile consecutive, de la 1 aprilie până la 14 iunie 2021 inclusiv, în râul Prut de la intersecția lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani; în lacul de acumulare Costeşti-Stânca; în râul Prut pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca până la satul Giurgiulești.

  „Timp de 75 de zile consecutive, de la 1 aprilie până la 14 iunie 2021 inclusiv, se anunță perioadă de prohibiție pe râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bâc şi Botna, afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele; pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nârnova, Lăpuşna, Sărata, Tigheci, afluenți ai râului Prut, cu excepţia obiectivelor acvatice piscicole artificiale construite pe ele; în bălţile lacului Manta; pe râurile Cogâlnic, Cahul, Ialpug, cu excepţia obiectivelor acvatice artificiale construite pe ele”, indică ordinul Agenţiei de Mediu.

  Este interzis pescuitul pe tot parcursul anului: la o sută de metri în amonte şi în aval de podurile de peste fluviul Nistru şi râul Prut; la gura de vărsare în râul Prut a afluenților Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nârnova, Lăpuşna, Sărata, Tigheci; la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenţilor Ciorna, Răut, Ichel, Bâc, Botna, pe o distanţă de 500 m de ambele părţi ale gurilor şi pe cursul acestor afluenţi pe o distanţă de 500 m de la confluenţă, în braţul Turunciuc pe cursul apei pe o distanţă de 500 m de la ramificaţie; în golful Goieni; în lacul Beleu; în fluviul Nistru în sectoarele de la satul Naslavcea pe o distanţă de un km în aval şi de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanță de 300 m în aval;  în lunca Ohrincea a râului Răut;  în canalul de evacuare al Centralei Termoelectrice din Moldova, în lacul de acumulare Cuciurgan la o distanţă de 500 m spre nord şi sud de la confluenţă şi de 300 m în largul lacului; în albia veche a râului Prut de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca până la confluenţă cu albia principală;  în râul Prut pe o distanţă de 3 km în aval şi de 500 m în amonte de barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stânca; în fluviul Nistru pe sectorul în amonte de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la km 362; în fluviul Nistru şi râul Prut pe sectoarele de 100 m în amonte şi în aval de la gurile canalelor de alimentare a bălţilor şi lacurilor; în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

  Potrivit Codului contravenţional, încălcarea regulilor de protecţie a resurselor piscicole se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei juridice; încălcarea regulilor de pescuit, cu excepţia pescuitului în obiectivele acvatice aflate în gestiune privată, dacă fapta nu constituie infracţiune se sancţionează cu amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

  În același timp, conform Codului penal, ”îndeletnicirea ilegală cu pescuitul, vânatul sau cu alte exploatări ale apelor, cu utilizarea substanţelor explozive şi otrăvitoare sau a altor mijloace de nimicire în masă a faunei, dacă aceasta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale,se pedepseşte cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 5 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1 000 la 3 000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

  moldpres.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) informează că pe parcursul lunii septembrie au fost înregistrate 182 de solicitări pe motivul urgențelor toxice...

  SOCIAL

  Ministerul Sănătății a anunțat că, în ultima săptămână, pe teritoriul țării au fost înregistrate 1374 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași...

  SOCIAL

  Fiecare al patrulea moldovean ajunge în statistica săracilor absoluți. Care este profilul lui? Sunteți voi, cei care citiți în acest moment, parte din categoria...

  Noutăţi

  Potrivit prognozei meteorologilor, joi, 29 septembrie, se așteaptă ploi slabe în zona de nord a țării. Termometrele vor arăta până la +25 de grade...

  Copyright © 2021