Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  De hac dăunătorilor

  Aproape 40 la sută din recolta acestui an a fost compromisă. Unul dintre motive a fost seceta, care a dus la îmnulțirea dăunătorilor, o adevărată bătaie de cap pentru fermieri. Pentru a ajuta agricultorii să-și salveze din puțina recoltă, Ministerul Agriculturii, în colaborare cu Institutul de Genetică și Protecție a Plantelor, au lansat un proiect de stat pentru dezvoltarea metodelor și tehnologiilor pentru protecția culturilor de câmp și a celor horticole. Colega mea, Ilona Vedrașco, ne spune mai multe în reporajul pe care vi-l invităm să-l urmăriți.

  Potrivit biologilor, stropirea câmpurilor cu substanțe chimice nu este suficientă pentru a le venide hac dăunătorilor. Acestea ucid insectele adulte, nu și ouăle depuse de acestea.

  Tudor Nastas, director adjunct de laborator, doctor habilitat.

  „Chiar aici, în mijloc, vedeți capsula de feromoni. Acest mic dop de cauciuc este saturat cu acest miros. O doză de feromoni, îmbibată în această capsulă, este de aproximativ 1 ml, suficientă pentru a acționa o lună și jumătate.”

  Astfel de “capcane” de feromoni, împreună cu cele de lumină, distrug 50 la sută din dăunătorii masculi. Acesta este primul pas al unui lanț lung și complex de iradiere a dăunătorilor. Potrivit biologilor, insectele dăunătoare pot distruge, în medie, aproximativ 300 de specii de culturi agricole.

  Tudor Nastas, director adjunct de laborator, doctor habilitat

  ”În ultimii ani, în țara noastră au emigrat tipuri complet noi de dăunători, care până acum nu au existat, și nu avem nici metode și nici modalități de a proteja culturile de acești dăunători”

  Cu toate acestea, într-un nou proiect, în cadrul căruia, pînă în 2024, biologii trebuie să dezvolte noi tehnologii de protecție a plantelor, există deja mai multe rezultate practice. După capcanele cu feromoni, lupta trece la cea de-a doua etapă. Atunci când dăunătorul se află în stadiu de ou, pe câmpuri este eliberată o trichogramă. Aceasta este o insectă care își depune ouăle chiar în ouăle paraziților, distrugând astfel până la 50% din cele ale dăunătorilor.

  Victor Bradovschii, doctor în științe biologice

  ”Anul acesta a trebuit să dezvoltăm o tehnologie pentru reproducerea gărgărițelor de fasole, la costuri economice minime cu număr maxim de ouă.”

  Lidia Gavriliță, doctor în științe biologice

  ”Numărul de ouă de dăunători pe acest câmp este luat în considerare în funcție de număr, determinăm rata de producție, reducem astfel numărul de dăunători, nu distrugem complet, ci reducem numărul.”

  Chiar și după aceste măsuri întreprinse, până la 25de procente din omizile de pe câmpurile din țară sunt deja adulte, care distrug la greu culturile. Biologii moldoveni au rezolvat și această problemă. În acest caz, se eliberează un alt tip de insectă, dar benefică, care poate distruge până la 60% dintr-un p arazit adult. Astfel, rămân 10% din insectele dăunătoare, care nu au un efect nociv asupra culturilor. Dar aceste insecte, necesare și benefice, precum e trichogramma, nu sunt suficiente pentru a obține rezultatul dorit. Prin urmare, biologii Institutului pentru Genetică și Protecția Plantelor le crează singuri.

  Tudor Năstas, director laborator, Doctor Habilitat.

  ”În natură, acest entomofag se găsește în cantități foarte mici. În jur de doi la sută. Nu avem suficiente pentru a distruge o cantitate necesară de acest dăunător, așa că îl înmulțim în laborator, eliberăm 150 mii pe hectar”

  Stropirea grădinilor este costisitoare – aproximativ 40-50 dolari pe hectar, iar această abordare a problemelor este mult mai ieftină, mai eficientă și mai ecologică.

  a-tv.md

  Copyright © 2020