Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  De 26 de ani, statut de Municipiu

  Municipiul Chișinău rămâne cel mai dezavantajat oraș în ceea ce ține de repartizarea veniturilor sale, declară primarul general, Ion Ceban, în contextul împlinirii a 26 de ani de la aprobarea legii ce îi oferă orașului statut de municipiu.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  „Astăzi suntem în situația în care primim 0% din impozitele persoanelor juridice. Nu mai găsim niciunde în lume o asemenea situație, probabil, alături de celelalte lucruri ce se întâmplă la modul practic. Sunt zeci de milioane când între venituri și cheltuielile operaționale avem pentru investiții. Este pur și simplu dezastruos. În aceste condiții, trebuie să cerem Parlamentului și Guvernului soluții pentru a schimba situația”

  Mai mult, ceban spune că municipalitatea se vede nevoită să scoată la licitații mai multe lucruri.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  Mun. Chișinău are grijă de toată republica, iar de municipiul Chișinău trebuie să avem grijă din ceea ce rămâne, dar rămâne foarte puțin. Legislația a fost modificată în 2015, ajustată în 2016, iar azi avem situația pe care o avem. Un executiv de până la noi, cu excepția celui interimar, nu a avut o asemenea situații financiare. Noi facem față, scoatem la licitație lucruri.

  Ceban a menționat că dacă am scoate la licitație a 10-a parte la ceea ce a fost dat pe sub masă, am putea acoperi jumătate din deficitul bugetar. Mai mult, municipalitatea s-a adresat organelor de drept. În continuare se examinează în ce condiții municipalitatea poate întoarce terenurile ce au fost date illicit. Amintim că, din cele aproape 6 miliarde de lei cheltuieli bugetare, doar 671 de milioane de lei sau 11,3%, sunt acoperite din venituri fiscale proprii ale municipalității, restul sunt defalcări din impozitele generale de stat, care se planifică în mărime de 1,258 de milioane de lei și transferuri speciale din Bugetul de stat în mărime de 2,645 de milioane de lei.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020