Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Datorită unei inițiative a deputaților PSRM, numărul pensionarilor care pot solicita dreptul la reexaminarea pensiei va crește

  Datorită unei inițiative a deputaților PSRM, numărul pensionarilor care pot solicita dreptul la reexaminarea pensiei din 01 iulie 2020 va crește. Este vorba despre pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.

  Potrivit unor modificări la Legea cu privire la sistemul public de pensii, operate de Parlament la sfârșitul anului trecut la propunerea deputaților PSRM, perioada de reexaminare a pensiilor pentru pensionarii care încă mai lucrează a fost urgentată. Potrivit inițiativei socialiștilor, procesul de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, se va finaliza în anul 2023 și nu în anul 2027, așa cum prevedea legea anterioară.

  Astfel, din 01 iulie 2020, vor depune cerere de reexaminare a pensiei beneficiarii a căror pensie a fost stabilită în perioada 01 ianuarie 1999 – 01 ianuarie 2019 și care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 10 ani în sus.

  De la 01 ianuarie 2021, vor depune cerere pensionarii care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 7 ani până la 10 ani, iar de la 01 ianuarie 2022 – cei care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 5 ani până la 7 ani. De la 1 ianuarie 2023, cerere de reexaminare a pensiei vor putea depune pensionarii care au un stagiu de cotizare după pensionare de la 2 până la 5 ani.

  Unul din autorii proiectului, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat anterior că beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă, activând după stabilirea dreptului la pensie, au continuat să achite contribuții de asigurări sociale, astfel participând la formarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

  Din numărul total de aproape 701 de mii de beneficiari de pensii, peste 162 de mii continuă activitatea de muncă după stabilirea pensiei.

  Facebook

  Noutăţi

  Cetățenii din Republica Moldova, care sunt angajați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Greciei vor putea beneficia de...

  Noutăţi

  Bătrânii noștri dau o pensie întreagă pentru un metru cub de lemne, numai să nu înghețe la iarnă. Cel mai greu le este celor...

  Noutăţi

  Începând cu 1 iulie 2022, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 de ani, iar...

  POLITICA

  Președintele țării, Maia Sandu, a promulgat legea care prevede majorarea vârstei de pensionare. Decretul șefului statului a fost publicat pe site-ul Președinției.

  Copyright © 2021