Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Datorii la gaze naturale

  Banii pentru gazul natural consumat în lunile octombrie-noiembrie, vor fi achitați. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la aproximativ 24 de ore, după ce Gazprom a anunțat Moldovagaz că țara ar putea rămâne fără flacăra albastră. Mai mult, concernul rus a informat partea moldovenească că robinetul va fi oprit în cazul în care banii nu vor fi plătiți în decurs de 48 de ore. Clauză care se regăsește și-n contractele anterioare semnate în MoldovaGaz și Gazprom.

  Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a confirmat datoria Moldovei față de concernul rus. Mai mult, în cadrul unei conferințe de presă, funcționarul a anunțat că guvernul a făcut modificări la buget, pentru a putea onora obligațiile financiare față de concernul rus. Singurul lucru care lipsește pentru furnizarea gazului, este ca modificările să fie votate în a doua lectură. Acțiune care ar trebui să se întâmple joi, 25 noiembrie.

  Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

  «Conform dispoziției excepționale, unde s-au alocat un miliard 700 de milioane de lei pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situația de urgență, iar un miliard 400 de milioane de lei au fost alocați pentru a susține plățile curente ale companiei „MoldovaGaz„ pentru luna octombrie și noiembrie. Joi, ministerul Finanțelor a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului și alocarea acestor sume în Parlament și a fost votat în prima lectură. Va fi votat în lectura II și banii vor fi disponibili».

  În condițiile în care termenul limită expiră pe 24 noiembrie, iar ședința plenară a Parlamentului este programată pe 25 noiembrie, Spînu a anunțat că va expedia o scrisoare către Gazprom, în care ar urma să explice impedimentele procedurale pe care le întâmpină Chișinăul. La rândul lor, cei de la Moldovagaz au venit cu un comunicat de presă în care au explicat cum s-a format datoria față de concernul rus. Potrivit reprezentanților întreprinderii, obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp, din cauza faptului că în octombrie 2021 SA „Moldovagaz” a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021.

  Din declarația MoldovaGaz

  „Prețul de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 a crescut de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I, până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția a unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020„

  Amintim că la data de 22 noiembrie Gazprom a emis o declarație în care susține că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz dacă nu achită în următoarele 48 de ore, plățile facturate la 22 noiembrie.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021