Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  CV-lu judecătorului Denis Guzun și rudele care îl scot basma curată

  Judecătorul Denis Guzun, cel care a fost prins că a ascuns o avere de milioane, face parte dintr-un clan de magistrați, care se subordonează președintelui Maia Sandu. Dar să le luăm pe rând.

  Denis Guzun, tânărul judecător, fiul a doi magistrați, Ion și Maria Guzun, a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de judecător pe un termen de cinci ani, în pofida faptului că el a acumulat la evaluarea profesională doar 77 de puncte dintr-o sută, fiind devansat de 10 contracandidați, care au obținut un punctaj mai mare. Denis Guzun a devenit magistrat, chiar dacă are o pată penală în biografia sa. Potrivit Anticorupție.md, pe când avea 21 de ani, Denis Guzun a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia a decedat o femeie. Deși experții au constatat că impactul putea fi evitat dacă Guzun nu ar și depășit limita de viteză, acesta a fost absolvit de pedeapsă.

  Fiul repetă soarta tatălui, Ion Guzun, care în 2014, a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție, având doar 57 de puncte la evaluarea făcută de Colegiul pentru Selecția şi Cariera Judecătorilor, în timp ce alți cinci candidați aveau un punctaj de peste 74 la evaluare, mai scrie Anticorupție.md. Ion Guzun a devenit cunoscut în spațiul public după ce l-a eliberat din închisoare pe interlopul Ion Druță fără vreo motivare. Pentru această încălcare Ion Guzun a primit o avertizare din partea CSM.

  Dar tânărul judecător Denis Guzun scapă de toate pedepsele și este promovat în funcții nu doar cu ajutorul părinților. Nașul său de cununie este Dorel Musteață, fost președinte interimar al CSM, în prezent acesta este membru CSM.

  Musteață nu a fost cunoscut în spațiul public până în 2019, atunci când Maia Sandu a devenit premier. Jurnaliștii de investigație au scris că după schimbarea guvernării, Musteață a fost primul magistrat care a bătut la ușa prim-ministrului și a Ambasadei SUA la Chișinău. La scurt timp, la inițiativa ministrului Justiției Olesea Stamate, a fost demis din funcție președintele CSM, Victor Micu, iar președinte interimar a fost numit nimeni altul decât Dorel Mustață.

  Într-un final, Musteață i-a asigurat Maiei Sandu controlul asupra sistemului judiciar și a Curții Constituționale (CC), după ce în august 2019 a ales doi judecători la CC din partea CSM, iar unul dintre care este chiar soțul unei angajate influente la Ambasada SUA.

  O altă “crâșă” a judecătorului Denis Guzun este verișorul său, Andrei Spînu, fostul șef al aparatului Maiei Sandu, care s-a retras recent din funcție pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie alături de PAS. După ce șefa statutului a organizat la Președinție o ședință secretă cu un grup de judecători, iar informația ulterior a fost confirmată de Andrei Spînu, presa a scris cine sunt magistrații invitați la “cina cea de taină”. Potrivit investigațiilor, este vorba despre magistrații care au legături cu Andrei Spînu și Alexandru Machedon, și cu ajutorul cărora Maia Sandu vrea să preia controlul asupra justiției moldovenești. În clanul judecătorilor loiali președintelui se regăsește și familia Guzun.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  politics.md

  Facebook

  SOCIAL

  Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a confirmat, pe 20 iunie, decesul a încă unui cetățean al Republicii Moldova,...

  SOCIAL

  Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și-a exprimat regretul în legătură cu trecerea la cele veșnice a lui Ivan Ostaficiuc, primarul orașului Cupcini, raionul Edineț, cel...

  LUMEA

  Londra nu a raportat niciun deces din cauza COVID în ultimele 24 de ore, potrivit Public Health England (PHE). Este pentru a doua oară...

  SOCIAL

  Familiile angajaților din sistemul de sănătate care au decedat în urma contaminării cu COVID-19 vor primi o indemnizație unică de deces în valoare de...

  Copyright © 2021