Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cursa prezidențială

  Astăzi a expirat termenul de înregistrare a grupurilor de inițiativă a candidaților la președinție. Toate grupurile de inițiativă înregistrate până azi, trebuie până la 1 octombrie să colecteze și să prezinte CEC numărul necesar de semnături pentru a-și înregistra candidații. Lista finală a celor care vor concura la președinție pe 1 noiembrie va deveni cunoscută până pe 8 octombrie.
  La actualele alegeri prezidențiale, nu se observă o astfel de activitate politică ca acum patru ani. În 2016, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 24 de grupuri de inițiativă pentru a colecta semnături în sprijinul candidaților la președinție. Adică de două ori mai mult decât acum. Cu toate acestea, jumătate din aceste grupuri de inițiativă nu au reușit să colecteze numărul necesar de semnături pentru candidații lor. Drept urmare, doar 12 persoane au participat la cursa electorală în 2016, dintre care trei nu au ajuns în primul tur al alegerilor prezidențiale.
  La alegerile prezidențiale din 2020, Comisia Electorală Centrală a înregistrat în prezent 13 grupuri pentru a colecta semnături în sprijinul candidaților. Întrebarea este însă dacă vor putea toți cei înregistrați să completeze listele cu minimul necesar din cel puțin jumătate din regiunile țării?
  Dintre cele 12 persoane care au participat la cursa electorală din 2016, doar trei participă și în cursa din acest an. Este vorba de Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase. O altă diferență între actualele alegeri prezidențiale și trecute este numărul mic de candidați care se poziționează ca independenți. În 2016, 14 candidați independenți și-au anunțat intenția de a concura la președinție, însă doar 3 dintre ei au reușit să strângă semnături și să treacă prin proceduri de înregistrare. La aceste alegeri, CEC a înregistrat grupuri de inițiativă formate din doar patru candidați independenți.
  Actualele alegeri prezidențiale sunt a patra alegere directă a șefului statului din întreaga istorie a independenței țării. În acest sens, au fost alocate 167 milioane de lei pentru organizarea și implementarea acestora.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020