Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Curățarea râului Bâc este în toi

  Lucrările de curățare a albiei râului Bâc, în zona străzilor Petru Rareș și Feredeului sunt în toi. Potrivit autorităților municipale, până în prezent, lucrările desfășurate pe lungimea de 2,3 km sunt realizate în proporție de 70 la sută.

  Curățarea albiei râului Bâc, pe tronsonul str. Petru Rareș – str. Feredeului, este parte a proiectului elaborat de Institutul de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect”. Acesta are drept scop prevenirea inundațiilor în perimetrul străzii Albișoara, în special în zona podului din preajma Circului, afectată periodic de ploile torențiale.

  Veronica Leșco, reporter Accent TV

  «La moment, este scos nămolul din râu și sunt efectuate lucrări de curățare a vegetației crescute în albia râului și pe malurile acestuia. Potrivit muncitorilor, nămolul evacuat este stocat timp de câteva zile pe maluri, iar ulterior, transportat la depozite special».

  «Ne ocupăm cu curățarea Bâcului. Suntem mai mulți muncitori. Aici avem noi un punct, dincolo altă echipă muncește. Muncim pentru ca să fie frumos în Chișinău și râul să fie curat».

  Vladimir Roșca, șef interimar, Î.M. Direcția Construcții capitale a Primăriei Chișinău

  «Se fac lucrări din două capete, ca să ajungă unul față de altul, undeva la nivelul podului de pe strada Grigore Vieru. La moment se execută 1,213 km și resgtul va fi executat de la podul din strada Petru Rareș, până la Mihai Viteazul».

  La fața locului, i-am surprins și pe muncitorii de la Întreprinderea Municipală „Spații Verzi”.
  «Tăiem creanga, o dăm jos, încărcăm. Care copaci sunt pe mal, la 3-4 metri trebuie de tăiat de jos. Să fie curățat cumsecade, frumos, pentru orășeni».

  Serghei Carp, șef, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”

  «De două săptămâni, întreprinderea noastră conlucrează cu întreprinderea care nemărginit se ocupă de curățarea nămolului. Spațiile Verzi înlătură arborii care cresc din mal și împiedică la curățarea nămolului, și înlătură, de asemenea și crengile, care tot împiedică la curățarea nămolului».

  Oamenii spun că au așteptat mult timp curățarea râului Bâc.

  «Da, am așteptat mult timp ca să îl curățe ca să fie frumos, că așa un miros neplăcut când treci pe străzile acestea. Poate va fi aerul mai curat, mai sănătos pentru lume».

  «E foarte normal pentru ecologie, cândva pe râul Bâc pluteau bărci, dar acuma… Mă bucur că ceva se face în orașul nostru. Copaci sunt, umbră este, numai să fie curat».

  «Extrem de important este ca oamenii să aibă grijă, să păstreze ceea ce se face. Pentru ca locuitorii să se poată plimba pe aici și să se odihnească în sânul naturii. Poate doar atunci, vor fi mai puțini doritori care să plece la odihnă în altă parte, dar vor alege să se relaxeze aici, în oraș, în special în zilele de weekend».

  Termenul de executare a proiectului, conform calendarului aprobat, este 5 august, anul curent. De asemenea, după realizarea lucrărilor, antreprenorul desemnat în bază de concurs va continua intervenția de curățare a albiei râului Bâc, conform planul de activități aprobat de municipalitate, pe tronsonul str. Petru Rareș – str. Mihai Viteazul. Costul total al lucrărilor este de cca 3,5 milioane de lei, bani prevăzuți din bugetul municipal, iar termenul de realizare este de 1,5 luni.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020