Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cum „se ucide„ Nistrul

  În cazul dispariției râului Nistru, zece milioane de oameni vor rămâne fără apă potabilă în robinete. Iar această probelmă va afectat atât locutorii Moldovei, cât și ai Ucrainei. Mai mult problema ar fi una globală și ar trebuia soluționată la cel mai înalt nivel. Declarația a fost făcut în exclusivitate pentru postul nostru de televiziune de către expertul în ecologie ucrainean, președintele clubului ecologic „Krai„, Galina Proțiv.

  Aproximativ 70% din populația Moldovei bea apă din rîul Nistru. Expertul în ecologie din Ucraina, Galina Proțiv aduce critici dure la adresa așa-numiților experți și politicieni care spun că ecologiștii care atenționează cu privire la dezastrul ecologic în râul Nistru, ar bate câmpii. Specialistul în domeniu își pune o singură întrebare – ce se va întâmpla după ce 10 milioane de oameni vor rămâne fără resurse de apă.

  Galina Proțiv, președintele clubului ecologic „Krai„, membru al comisiei Nistrene, Ucraina

  «Atunci când abordează acest subiect, unii experți sunt foarte atenți. Ei nu-și doresc să se implice în politică. Cu toate acestea, chestiune face parte anume din domeniul politicului. Iată de ce subiectul trebuie abordat anume din această perspectivă. Toate planurile care vizează bazinul râului Nistru, trebuie prezentate tuturor partenerilor, inclusiv, Moldovei și Poloniei. Planurile trebuie prezentate când sunt la etapă de elaborare. Lucru pe care Ucraina nu l-a făcut».

  Mai mult, expertul afirmă că odată ce a decis să-și extindă sectorul energetic pe seama hidrocentralei de pe Nistru, Ucraina a încălcat mai multe acorduri internaționale.

  Galina Proțiv, președintele clubului ecologic „Krai„, membru al comisiei Nistrene, Ucraina

  «În primul rând, este un acord între Moldova și Ucraina privind Nistrul. Acesta este un tratat internațional. În plus, aș dori să vă atrag atenția asupra Convenției Ramsar, care prevede păstrarea zonelor mlăștinoase. Mai mult, este și Directiva UE privind apa. Georgia, Moldova și Ucraina suntem toți semnatari ai Acordului de de Asociere cu Uniunea Europeană. Moldova ar trebui să ia o poziție dură față de Ucraina. Autoritățile de la Chișinău ar trebui să le spună celor de la Kiev că au încălcat acordurile internaționale cu privire la Nistru. Ar trebui să ceară documentele pentru a le studia, pentru a-i explica societății că, la un moment dat, cu toții vom ajunge în apele Mării Negre. Iar, acest lucru se va întâmpla când vor ceda barajele».

  Expertul în ecologie este ferm convins că problema rîului Nistru trebuie soluțioantă la nivel global. Mai exact, la masa de negocieri trebuie să ia loc politicieni și specialiști din ambele tabere.

  Galina Proțiv, președintele clubului ecologic „Krai„, membru al comisiei Nistrene, Ucraina

  «Ce este mai important? Să majorezi capacitatea energetică, ori să omori, pe cale pașnică, o bună parte a populației? Este o problemă de ordin politic care a afectat ecologia și economia ambelor țări. Iar, autoritățile nu fac decât să agraveze situația oamenilor care vor avea de suferit».

  Proțiv este convinsă că problema Nistrului nu este soluționată din cauza lobării proiectelor energetice ale țării vecine. Mai mult, expertul ucrainean spune că comisia Nistreană moldo-ucraineană, a cărei membru este, nu s-a întrunit din anul 2019.

  Galina Proțiv, președintele clubului ecologic „Krai„, membru al comisiei Nistrene, Ucraina

  «În numele organizațiilor obștești am putea face o adresare la Comitetul de Confirmare a Convențiilor adoptate. Rămâne de înțeles de ce statul nu întreprinde acești pași. Ei au multe resurse, este în interesul lor să-și apere avuția. Dacă rîul Nistru va dispărea, atunci zece milioane de oameni vor rămâne fără apă potabilă».

  Subliniem că a fost pornită și cea de-a patra turbină din cadrul Hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Mai mult, Kievul planifică construcția a încă șapte instalații hidroelectrice, inclusiv o centrală electrică pe cursul superior al rîului Nistru. Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă al guvernului pentru a le solicita un comentariu în acest sens, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021