Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cum s-a ales Parlamentul?

  Scrutinul parlamentar din 11 iulie este al 11-lea în istoria Moldovei independente. 1.791 de candidați aplică pentru 101 mandate de deputat. Însă, au existat momente în care concurența pentru intrarea în parlament era una mult mai mare. Cum au fost aleși deputații în parlamentul moldovenesc în ultimii 30 de ani – aflați imediat.
  Primele alegeri parlamentare din istoria modernă a Republicii Moldova au avut loc în anul 1990. Atunci parlamentul era încă numit Consiliul Suprem al RSS Moldovenești și era format din 380 de deputați. Toți au fost aleși în circumscripții. Victoria atunci a fost de partea Frontului Popular: candidații independenți susținuți de acesta au ocupat aproximativ 27% din locurile Consiliului Suprem și, împreună cu așa-zișii comuniști, au format o majoritate parlamentară. La scurt timp după acele alegeri, deputații din Transnistria și Găgăuzia au demisionat din Consiliul Suprem – în semn de protest împotriva politicii pro-române a Frontului Popular și a traducerii limbii moldovenești în limba latină inițiată de acesta. Drept urmare, Frontul Popular a câștigat o majoritate absolută, dar după trei ani, legislatura a fost dizolvată. Primele alegeri propriu-zise pentru parlament, formate din 101 de deputați, au avut loc în februarie 1994.

  În toate cele 11 sezoane ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, un câștigător absolut a fost determinat doar de trei ori: în anul 1994, când Partidul Democrat Agrar, care a câștigat alegerile, a primit 56 de mandate, a devenit partidul la putere și a avut ocazia să formeze propriul guvern; în 2001 – atunci Partidul Comuniștilor a câștigat victoria cu 71 de mandate; și în 2005, când PCRM a câștigat din nou alegerile, dar deja cu 56 de mandate.

  Partidele Câștigătoarea la alegerile parlamentare
  Anul 1994 PDAM (56 mandate)
  Anul 2001 PCRM(71 mandate)
  Anul 2005 PCRM (56 mandate )

  De atunci nu au mai existat câștigători absoluți la alegerile parlamentare, așa că partidele care au intrat în parlament erau nevoite să poarte negocieri îndelungate pentru a crea o majoritate parlamentară și o coaliție de guvernământ. Cel mai mare număr de participanți la cursa pentru mandatul de deputat a fost înregistrat la alegerile parlamentare din 1998 – 82 de concurenți înregistrați de CEC, dintre care 67 erau candidați independenți. Adevărul este că niciunul dintre ei nu a intrat în corpul legislativ. Pe de altă parte, cel mai mic număr de concurenți electorali au fost la alegerile parlamentare anticipate din vara anului 2009 – doar 8.

  Numărul de participanți la alegerile parlamentare

  Cel mai mare număr 82 (alegeri 22 martie an. 1998 )
  Cel mai mic număr 8 (alegeri anticipate 29 iulie an. 2009)

  În istoria alegerilor parlamentare au existat și câteva experimente Așadar, în 2017, parlamentul a aprobat tranziția la un sistem electoral mixt, în care jumătate din deputați sunt aleși pe liste de partid, iar cealaltă pe circumscripții uninominale. Conform acestui sistem au avut loc alegerile parlamentare din 2019 și a fost ales parlamentul care încă este unul functional. Însă sistemul mixt a fost refuzat rapid. Prin urmare, alegerile actuale se desfășoară deja în conformitate cu vechiul sistem electoral proporțional.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021