Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cum decurge campania de vaccinare?

  La aproximativ o lună și jumătate de la debutul vaccinării anticovid, doar două procente din populația țării a fost imunizată. Anunțul a fost făcut în cadrul tradiționalei conferințe a Ministerului Sănătății cu privire la tempoul implementării planului național de imunizare. Potrivit responsabililor, 70 la sută din moldovenii vaccinați sunt lucrători ai instituțiilor medicale din țară. Iar pe locul doi s-au clasat beneficiarii și angajații centrelor de palsament.

  68.092 de moldoveni s-au vaccinat în țara noastră, până în data de 13 aprilie O demonstrează ultimile date ale Ministerului Sănătății. Potrivit instituției de resort, prioritar, sunt imunizate persoanele expuse riscului. Iar primele rezultate ale campaniei de imunizare pot fi observate deja, susțin specialiștii.

  Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP.

  Acoperirea vaccinală la moment este pentru populația generală de 2%. Lucrătorii din domeniul medical fiind acoperiți la 60%, lucrătorii din domeniul medical și corpul didactic -24%, și personalul și beneficiarii din centre de plasament aproximativ30%. Astfel că scăderea în rândul lucrătorilor medicali a morbidității este de 75% și vorbim de niște date la o lună și jumătate distanță de la campania de vaccinare.

  Potrivit epidimiologului, până la ora actuală majoritatea dintre persoanele vaccinate au primit serul Astra Zeneca, redenumit în Vaxzevria, după care urmează
  Pfizer-BioNTech și Sinopharm. Și doar 0,3 la sută dintre cei imunizați s-ar fi infectat cu Sars-Cov-2 în urma administrării vaccinului.

  Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP.

  Fiecare persoană care a fost vaccinată trebuie să păstreze măsurile de protecție, inclusiv, este obligatorie purtarea măștii de protecție, igiena mâinilor și distanța socială. Nu ne oferă, vaccinul din prima zi o protecție de sută la sută. În deosebi, că răspunsul imun se inițiază abia la a 14 zi de la prima doză de vaccin anticovid-19.

  Totodată au fost și persoane care au înregistrat efecte adverse în urma vaccinării.

  Alexei Ceban, medic epidemiolog, ANSP.

  Au fost raportate 1017 evenimente adverse. Proporția fiind de 1,5 la sută. Mai mult de 96 de procente au fost forme ușoare
  Fiind o febră de până la 38 de grade, oboseală, dureri musculare și articulare, frisoane. Ceva normal.

  Tot în cadrul conferinței, responsabilii de la minster au anunțat că până la finele lunii aprilie, prin intermediul platformei COVAX, în țara noastră urmează să ajungă 48.000 de doze Astra Zeneca. Totodată, săptămâna trecută autoritățile de la Moscova au confirmat despre livrarea la Chișinău a unui lot de 182 de mii de doze de Sputnik V, oferite în calitate de ajutor umanitar.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021