Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cu tractoarele în Parlament

  Situație tensionată lângă sediul Parlamentului din Chișinău. Mai mulți fermieri au încercat să intre astăzi cu tractoarele în legislativ. O parte dintre manifestanți a dat buzna pe scările Parlamentului. Poliția a încercuit sediul legislativului și a format un cordon, pentru a opri agricultorii. Între manifestanți și oamenii legii au avut loc altercații, iar unii reprezentanți ai poliției s-au ales cu răni grave.

  Fermierii au protestat pentru a doua zi, în această săptămână, în pofida ajutorului care le-a fost oferit de către autorități, într-un an de criză. În timpul manifestației, în fața agricultorilor au ieșit mai mulți deputați PAS si ai Platfotrmei DA , care au ținut discursuri la microfon.

  „Cerem per hectar, măcar trei mii de lei„ Nu vom pleca de aici. Ori ne vor da trei mii de lei, și toate amendamentele care urmează să fie adoptate, ori demisionează Parlamentul.”

  Fermierii nu s-au limitat doar la declarații și lozinci. În scurt timp, protestul a degenerat în îmbrânceli și lupte cu forțele de ordine. Apoi, mai mulți agricultori, la volanul tractoarelor, au încercat să rupă cordonul poliției. În consecință, câțiva oameni ai legii au fost răniți.

  Ștefan Pavlov, comandantul Grupului de Carabinieri

  „Un carabiner a fost rănit de un tractor, unul a fost lovit în stomac, iar al treilea a primit o lovitură în spate. Nu pot spune mai multe, deoarece nu sunt medic
  – De ce ați folosit gaze lacrimogene?
  – Nu a existat nicio utilizare a gazelor lacrimogene. Veți afla mai multe informații relevante în comunicatul de presă emis la finalul operațiunii.

  În scurt timp, la fața locului a ajuns și un echipaj de urgență. Însă protestatarii au blocat trecerea ambulanței. Într-un final, când medicii au reușit să ajungă la victimă, au constatat că polițistul avea o fractură de picior și contuzii în zona pieptului și a abdomenului. Potrivit doctorilor, un alt ofițer de poliție s-a ales cu o comoție cerebrală și vânătăi în zona feței. Al treilea angajat al poliției are contuzii la nivelul toracelui și a abdomenului. Poliția a emis un comunicat de presă, în care le-a cerut protestatarilor să mențină ordinea și, nu mai puțin important, să respecte măsurile epidemiologice care au fost încălcate în cadrul protestului de astăzi.

  Comunicatul de presă al Poliției RM

  «Datorită apariției mai multor declarații publice despre necesitatea de a protesta agresiv, poliția solicită manifestanților să își exercite, în mod pașnic, dreptul legitim la autoexprimare. Respectați măsurile epidemiologice și evitați apelurile la violență, agresiune sau orice altceva care ar putea afecta siguranța cetățenilor.”

  Din cauza blocării bulevardului Ștefan cel Mare, transportul rutier public de pe cinci linii a fost redirecționat pe alte trasee, iar ambulanțele au fost nevoite să-și schimbe itinerarul. Pentru încălcările comise, pe numele participanților la protestul de astăzi au fost pornite procese penale. Aceștia riscă procese contravenționale pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulației rutiere.

  Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne

  «Pe aceste cazuri și acțiuni întreprinse au fost deschise două cazuri penale și se acumulează toate probele pentru a se lua o decizie în urma acestor acțiuni ilegale».

  Ion Chicu, prim-ministrul RM

  «Eu nu cred că în autorizația pentru protest manifestanții au primit permisiunea să se urce pe scările Parlamentului, mai ales că aceste tractoare sunt procurate din impozitele care le plătesc inclusiv polițiștii, medicii, oamenii de cultură fiindcă aceștia care stau în fața Parlamentului impozite nu plătesc, sau dacă plătesc atunci dau un leu, dar primesc înapoi trei, eu nu cred că societatea este gata să luăm bani de la medici și să le plătim la agrari».

  Acum o oră în fața protestatarilor a ieșit Radu Mudreac, președintele Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului. Acesta a explicat manifestanților că s-au identificat bani pentru a satisface doleanțele agricultorilor.

  Radu Mudreac, președintele Comisiei pentru Agricultură

  «Se exclude cota TVA din Politica Bugetar Fiscală pentru anul 2021. Doi, noi înțelegem că nu suntem în an ușor, pandemie, secetă, alte probleme. Astăzi a fost identificată o sumă de bani ca urmare a votării legii care prevede anularea miliardului pus pe umerii cetățenilor, aceste sume vor fi alocate la alte articole de cheltuieli și vor fi achitate acele pagube a secetei».

  Menționăm că printre protestatarii de astăzi s-au aflat și combatanți.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021