Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Cu drag de Chișinău

  Au muncit și s-au dedicat Chișinăului, iar efortul le-a fost răsplătit cu diplome și medalii din partea autorităților, inclusiv a președintelui țării. Este vorba despre un cuplu de intelectuali din capitală, cu o dragoste aparte pentru orașul Chișinău. Deși soții Ipatii au profesii diferite, Larisa și Vasile au pus mereu umărul la dezvoltarea capitalei și niciodată nu s-au gândit să plece de aici. Duc un trai modest, dar sunt fericiți că au ajuns la vârsta de 74 și, respective, 82 de ani, și au acum ce să le povestească nepoților despre capitală.

  În casa Larisei și a lui Vasile Ipatii am găsit o adevărată bibliotecă dedicată orașului Chișinău. Soții au și o colecție impresionantă de poze despre capitală, pe care le-au adunat timp de o viață întreagă. Aceasta fotografie are o semnificație aparte pentru familia Ipatii, dar și pentru istoria Chișinăului. În fotografie este casa mătușei Larisei Ipatii, care astăzi a devenit muzeu.

  Larisa Ipatii, locuitoare a capitalei

  «Acum, această casă a fost reconstruită. Cândva era o poartă frumoasă, nu erau gratii. Iată, s-a păstrat intrarea central».

  În locuința familiei Ipatii am găsit și o adevărată colecție de diplome și medalii pentru implicarea soților în dezvoltarea capitalei. Ultima i-a fost înmânată doamnei Larisa, anul trecut, chiar de către președintele țării. Ea este una dintre cele 99 de femei din țară, distinsă pentru merite deosebite în domeniul educației. Toată viața, Larisa Ipatii a activat în calitate de pedagog și a învățat zeci de generații de copii.

  Larisa Ipatii, locuitoare a capitalei

  «Pe mine m-a luat prin surpindere această invitație. Anul trecut, am fost invitată și eu de către președintele Igor Dodon. Au fost invitate femei din toată republica. A fost foarte plăcut».

  Cum a fost domnul președinte ca elev?

  Vasile Ipatii: El spune că se purta și învăța bine. A fost elev bun.

  Chișinăul de astăzi e altfel decât cel de acum 50 de ani, dar e la fel de frumos, spun soții Ipatii. Unul dintre locurile preferate ale cuplului este parcul “Serghei Lazo” din capitală. Aici, soții și-au dat primele întâlniri.

  Larisa Ipatii, locuitoare a capitalei

  «Parcul e altfel astăzi. El a fost curățat, aici au fost plantați pomi tineri. Apropo, acesta este un loc iubit de toată lumea. Seara, aici vine foarte multă lume, copii, adulți”.

  Acum cinci ani, familia Ipatii a împlinit 50 de ani de căsnicie și și-a sărbătorit „nunta de safir”. Larisa Ipatii a vrut să-și surpindă soțul și i-a organizat o surpriză.

  Larisa Ipatii, locuitoare a Capitalei

  «Am luat pe furiș inelul soțului și pe al meu desigur și le-am dus la meșter și am rugat să le schimbe și să pună câte o piatră de safir. Soțul s-a speriat și mi-a zis inițial că l-a piedut. Nu i-am zis că l-am ascuns pentru a-l duce la meșter”.

  Soții Ipatii spun că nu s-au gândit niciodată să plece din Chișinău, chiar dacă, în ultimii ani, mulți prieteni și rude au plecat peste hotare.

  Larisa Ipatii, locuitoare a capitalei.

  «Eu, împreună cu soțul, am rămas devotați Chișinăului, nu am plecat nicăieri. Am fost aici și la bine și la greu. Au fost momente grele, dar am trecut peste toate cu demnitate. Orașul Chișinău este casa mea, este orașul meu iubit».

  a-tv.md

  Copyright © 2020