Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • blog

  Cu cât se vinde Moldova?

  Unde se termină Patria Mamă – țara în care te-ai născut și trăiești? Ea se pierde o dată cu pierderea suveranității. În ultima perioadă această problemă preocupă din ce în ce mai mult societatea moldovenească. Experții spun că suveranitatea statului poate fi pierdută cât ai clipi. Dar aceasta este întotdeauna precedată de pierderea suveranității politice și economice.

  Olga Dzeatcovschi, comentator

  «Când Portul Internațional Giurgiulești tocmai se deschidea, presa străină scria: cum o țară atât de mică precum Moldova a reușit să implementeze un proiect atât de unic. Și aceasta fiindcă, portul urma să devină nu doar un obiectiv al statului destul de important, ci adevărata mândrie a țării noastre. Dar, din păcate, recent, numele său a fost asociat cu povestea scandaloasă a schimbării principalului, nu doar a majorității, ci a investitorului unic reprezentat de BERD. Iar ideea nu este nici măcar faptul că portul are un singur investitor pentru mulți ani de acum încolo. Ci faptul că aceasta este încă o dovadă a faptului că, în principiu, aceasta se întâmplă în ultimii ani și cu suveranitatea noastră economică și financiară».

  Investitorii străini s-au infiltrat în întreaga economie moldovenească iar aceasta este o practică normală. Însă atunci când, sub sloganul „statul este un manager rău”, predăm cele mai promițătoare obiecte ale economiei naționale sub control extern, adesea pentru „mărgeluțe din sticlă”, aici miroase deja a politică.

  Roman Chircă, Institutul Economiei de Piață

  „Aici trebuie să fii foarte subtil – pentru a nu speria investitorii, dar pe de altă parte, trebuie să păstrăm arterele principale, infrastructura principală”.

  Acum, la nivel global, spune expertul, există o luptă între principalii jucători de influență în diferite țări. Moldova este o țară mică, prin urmare, există mulți actori internaționali și regionali mari pe terenul nostru care încearcă să își impună propria agendă. Dar problema este că statul nostru de multe ori nici măcar nu își poate formula în mod clar poziția, darămite să o apere. De aceea, de exemplu, pierdem în negocierile cu același FMI.

  Roman Chircă, Institutul Economiei de Piață

  „Foarte des primim împrumuturi pentru sume relativ mici, dar acest lucru duce la o creștere a datoriei externe. Și cu cât este mai mare datoria internațională, cu atât este mai redusă noțiunea de independența Republicii Moldova ”.

  Datoria externă a Moldovei se apropie deja de 40% din PIB. Potrivit experților, economia noastră este utilizată drept instrument de slăbire a suveranității politice.

  Corneliu Ciurea, politolog

  „Recent, au apărut noi amenințări la adresa suveranității noastre. Vorbim mult despre acele aspecte pozitive care sunt asociate cu procesul de integrare europeană, dar sunt pozitive numai atunci când există un anumit echilibru. Clasa politică a Moldovei, în primul rând politicienii de dreapta, au pierdut acest simț al proporției ”.

  În actuala administrație a șefului statului, activează consultanți străini angajați ai Fundației germane Konrad Adenauer, care, conform acordului semnat, au acces la informații clasificate drept ”secret de stat„. Foarte curând, potrivit președintei Maia Sandu, în aparatul prezidențial vor apărea și experți din Marea Britanie și după cum afirmă șefa statului, nu vede nicio problemă în acest sens.

  Corneliu Ciurea, politolog

  „Și rezultatul final al acestui proces este atunci când vom fi pur și simplu conduși de politicieni occidentali și atunci nu va mai rămâne nimic din suveranitatea noastră politică”.

  Subminarea suveranității Moldovei, spun experții, se întâmplă astăzi pe toate fronturile și cu pași mici. Un exemplu concludent – pe 17 mai, premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, care conduce temporar Cabinetul de miniștri demisionar, în numele întregii țări, semnează la Kiev un memorandum cu Ucraina și Georgia privind consolidarea cooperării în domeniul integrării europene. Printre altele, documentul presupune cooperarea în domeniul asigurării securității în regiune. Georgia și Ucraina cer de multă vreme aderarea la NATO, acestea sunt țări care utilizează o pronunțată retorică anti-rusească. Ce face Moldova în acest trio, este o întrebare fără răspuns, deocamdată.

  Dumitru Pulbere, ex-președintele CCM

  „Unde este guvernul nostru și unde este Ministerul nostru de Externe? Dintr-un anumit motiv, aceștia tac atunci când ambasadorii statelor străine se plimbă în jurul instituțiilor statului, ca în propriul apartament. Un ambasador îl umilește pe moldoveni, un alt ambasador ne învață cum trebuie să lucrăm, cum să trăim în Moldova. Mi-a fost rușine când membrii CEC, scuză-mă, au stat în fața lui (ambasadorului – nota redactorului) și au raportat ce fac și ce intenționează să facă pe baza atribuțiilor lor oficiale. Ce-i asta? Nu este o umilință a țării? Nu este aceasta o batjocură a suveranității Republicii Moldova ”?

  Dumitru Pulbere a subliniat și o altă amenințare la adresa statului moldovenesc – anularea legii care interzice persoanelor cu dublă cetățenie să dețină funcții înalte în stat. Amintim că această lege a fost printre primele care au fost anulate după ce Alianța pentru integrare europeană a venit la putere în anul 2009. Pulbere spune că un politician și, cu atât mai mult, un oficial de rang înalt, care are cetățenia unei alte țări, care a depus jurământul Constituției altcuiva, nu poate apăra interesele naționale ale Moldovei.
  Deci, se pare că Moldova este vândută în Moldova de ai săi: politicieni, funcționari publici, reprezentanți ai sistemului judiciar și constituțional.

  Dumitru Pulbere, ex-președintele CCM

  „Această lucrare nu este împotriva statalității Republicii Moldova, când Curtea Constituțională a decis să stabilească dizolvarea parlamentului? Și aceasta fiindcă Curtea Constituțională a emis o decizie neconstituțională la».

  O mare lovitură a suveranității Moldovei, potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, a fost semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, conform căruia țara noastră a acordat o parte din independența sa politică și economică structurilor europene. Iar decizia Curții Constituționale privind recunoașterea limbii de stat fiind română este rezultatul unei politici pe termen lung de subminare a statalității moldovenești. Și cu mari consecințe.
  Politologul Igor Volnițchi subliniază că astăzi unii reprezentanți ai clasei politice din Moldova nici măcar nu ascund faptul că, dacă vor ajunge la putere, sunt de acord să delege o parte din suveranitatea țării în favoarea forțelor externe.

  Igor Volnițchi, politolog

  „Când întrebați unii reprezentanți, și în special partidele de dreapta, cum intenționați să rezolvați această problemă, uneori răspunsul sună așa, chiar foarte des pentru a fi mai precis – și toate acestea vor fi rezolvate prin aderarea la Parlamentul European. Dacă întrebați partidele unioniste cum veți rezolva această sau alta problemă economică – ei răspund, toate acestea vor fi rezolvate de la sine prin unirea cu România. Acești politicieni deja de la bun început, înainte de a ajunge la vârful puterii, neavând nimic de-a face cu puterea la această etapă, recunosc acum că nu au propria viziune, nu au capacitatea de a decide ceva. Și intenționăm să delegăm pur și simplu soluția acestor probleme unor forțe externe „.

  Momentul perfect să reamintim clasei politice de la Chișinău că există Constituția Republicii Moldova. Articolul doi din legea supremă explică: suveranitatea aparține poporului. În el, este scris negru pe alb că nici un oficial sau grup de persoane, nici un singur partid politic nu are dreptul să exercite puterea de stat sau să reprezinte suveranitatea Moldovei în nume propriu.
  Și dacă politicienii uită de interesele naționale, atunci doar suveranul care este poporul, care sunt cetățenii Moldovei, îi vor putea opri. Cum? Doar să-ți iubești Patria, să iubești Republica Moldova.

  Olga Dzeatcovschi, comentator, Accent TV

  Eu sint moldoveanca. Eu te iubesc, Moldova. Și atâta timp cât Patria Mamă începe cu aceasta, înseamnă că există șansa de a o păstra.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021