Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  CSI la 30 de ani

  Exact trei decenii în urmă, la data de 8 decembrie 1991, conducerea de vârf din acea perioadă, a Ucrainei, Belarsului și Rusiei au pus temelia Comunității Statelor Independente. Odată cu semnarea acordului privind crearea CSI, Uniunea Sovietică a încetat de fapt să mai existe. La mai puțin de o jumătate de lună de la crearea CSI, comunității i s-au alăturat 11 republici ale fostei URSS.

  Inițial CSI-ul avea o altă denumire: Comunitatea Statelor Slovene, iar documentul care atestă fondarea structurii a fost semnat la data de 8 decembrie 1991. Semnatarii actului au fost Boris Elțin, Leonid Kravciuc și Stanislav Șușkevici. Noutatea despre crearea Comunității a devenit cap de afiș, iar cei mai originali s-au dovedit a fi jurnaliștii de la Kommersant care au întitulat știrea în felul următor – „Elțin, Kravciuc și Șușkevici au țintit bine”

  Fragment din articolul publicat de “Кommersant”:

  “În rezultat unei vânători de weekend, liderii Belarusului, Rusiei și Ucrainei au convenit asupra creării unei comunități, fondată de trei republici slovene, cu oficiul central la Minsk. Iar, subiectul de drept internațional a fost desființarea URSS”.

  Cu toate acestea, la puțin timp, s-a dovedit că numele acordului trebuia schimbat. S-a mers pe varianta „Comunitatea Statelor Independente”. Ulterior, cele 11 foste republici sovietice și-au manifestat dorința de a adera la CSI. De facto, CSI a devenit un mecanism de divorț pentru fostele state membre URSS, dar totodată a permis menținerea legăturilor între ele. În octombrie 2011, în cadrul CSI, a fost semnat un acord privind zona de liber schimb. Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Republicii Moldova Nicu Popescu, apartenența țării noastre la CSI este un avantaj.

  Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

  “ Moldovenii pot călători fără viză în majoritatea țărilor post-sovietice: Rusia, Belarus, țările din Caucaz. Până și călătoriile noastre fără viză în Ucraina sunt posibile datorită apartenenței Moldovei la CSI ”.

  După cum a subliniat Nicu Popescu, chiar și Ucraina, în ciuda relațiilor sale dificile cu Rusia, rămâne în continuare membră a CSI, deoarece această organizație oferă multe avantaje, inclusiv, comerciale și economice. Singura țară care a folosit dreptul de a părăsi CSI a fost Georgia. Acest lucru s-a întâmplat după conflictul dintre Georgia și Osetia de Sud, din vara anului 2008.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021