Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Criză politică în Marea Britanie. Rishi Sunak poate deveni prim-ministru

  După ieșirea lui Boris Johnson din cursă, Rishi Sunak pare să aibă drumul liber spre funcția de prim-ministru al Regatului Unit și ar putea să fie confirmat în funcție chiar din după-amiaza zilei de luni, dacă cealaltă candidată, Penny Mordaunt, nu reușește să atingă pragul de 100 de semnături sau face un acord pentru susținerea fostului ministru de finanțe.

  „Cred că încă mai am multe de oferit, dar acesta pur și simplu nu este momentul potrivit”, a declarat Boris Johnson, duminică seara, anunțând că iese din cursă și că îl va susține pe câștigător.

  Fostul premier obținuse, duminică, sprijinul a aproape 60 de parlamentari conservatori, cu mult mai puțin de jumătate dintre cei 150 obținuți de Sunak. Totuși, Johnson a susținut că avea deja 102 semnături.

  Anunțul lui Johnson îi lasă drumul liber rivalului său, fostul ministru de finanțe, în vârstă de 42 de ani, pentru a deveni noul premier, cel mai devreme luni după-amiază. Conform regulilor, dacă până la data limită – ora locală 14:00, luni – doar un singur candidat obține sprijinul a cel puțin 100 de parlamentari, atunci concursul se încheie, iar acel candidat câștiga automat funcția.

  Totuși, dacă și Penny Mordaunt reușește să obțină semnăturile necesare, atunci totul va trece la un vot al membrilor partidului, care va dura până vineri, când se va anunța și noul premier.

  Este de așteptat ca unii dintre susținătorii lui Johnson să treacă de partea lui Mordaunt, tocmai pentru a-i pune bețe în roate fostului ministru de finanțe. Mordaunt s-a prezentat drept „candidata unității”.

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  LUMEA

  Rishi Sunak a avertizat că migrația legală „necontrolată” prezintă riscul de a genera presiuni dificil de gestionat asupra locuințelor, a școlilor și a spitalelor....

  POLITICA

  Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, îi îndeamnă pe președinții de raion  și pe toți cei, care sunt invitați,  să boicoteze ședința de miercuri, 17...

  LUMEA

  E criză de legume în Marea Britanie. Mai multe lanțuri de magazine au introdus restricții. De exemplu, în unele supermarketuri, oamenii pot cumpăra doar...

  LUMEA

  Economia Marii Britanii a înregistrat o creştere zero în ultimele trei luni din 2022 – suficient pentru a evita pentru moment intrarea în recesiune...

  Copyright © 2021