Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Criza energetică atinge spitalele. Manageri: Cheltuielile vor fi triple

  Facturile vor deveni o povară prea grea în iarna care vine. ”Cheltuielile vor fi triple”, spun managerii de spital, care caută cu înfrigurare soluții. Un scenariu nu prea dorit este comasarea secţiilor și reducerea numărului de paturi.

  Unii directori cred că ajutorul va veni din partea statului. Ministerul Sănătății spune că sprijinul a fost acordat mai înainte, prin modificarea legislației.

  Simțul autoapărării îi face pe managerii de spital să mai stingă lumina, pe unde nu-i chiar mare nevoie, și să amâne începerea perioadei de încălzire. În Chișinău, instituțiile au căldură, dar în regiuni lucrurile stau altfel. Spre exemplu, la Spitalul raional Șoldănești încă nu a fost conectată căldură, comparativ cu anul trecut, când sezonul de încălzire a început pe 5 octombrie. În acest an, de plata unor facturi mari îi mai salvează timpul bun de afară, spun responsabilii.

  VASILE MÂȚU, responsabil de centrala termică a Spitalului raional Șoldănești: „Nu am început încă, mai facem puține economii, pentru că temperatura minimă pe timp de zi nu a ajuns la 7-8 grade. Pentru ca să o pornim, trebuie timp de trei zile consecutiv să fie 8 grade pentru ca să conectăm încălzirea.”

  Spitalul deține 14 mii de metri pătrați de suprafață care trebuie încălzită. Asta ar însemna un consum zilnic de circa o mie de metri cubi de gaz, în funcție de temperatura de afară. Factura lunară a spitalului în perioada rece s-ar ridica la o sumă exorbitantă în acest an, de peste 900 de mii de lei.

  VASILE MÂȚU, responsabil de centrala termică a Spitalului raional Șoldănești: „Anul trecut, de exemplu, dacă în medie consumam o mie de metri cubi de gaz pe zi, cu șapte-opt lei era un preț, dar acum cu 30 de lei, e cu totul altceva, e triplu.”

  Anul trecut, odată cu majorarea prețului la gaz, spitalul a beneficiat de compensarea cu 10 la sută a cheltuielilor pentru încălzire. În acest an, situația rămâne incertă. La Spitalul raional Florești, unde anual sunt tratați peste 13 mii de pacienți, a început încălzirea instituției, doar pe timp de noapte, când temperaturile sunt scăzute. Fac economii și încearcă să amâne măcar până la începutul lunii noiembrie sezonul de încălzire. Când am intrat în spital, pe holuri era beznă. Totuși, economiile se fac cât pot, dar nu în detrimentul pacienților, ne-a declarat directorul instituției, care spune că banii pentru încălzire care au mai rămas până la sfârșit de an, sunt insuficienți.

  LUDMILA CAPCELEA, director Spitalul raional Florești: „Pentru ultimele trei luni, pe care le avem până la sfârșitul anului, ne rămâne o sumă foarte mică, care este insuficientă cu prețurile actuale a gazului și sperăm la un contract adițional cu CNAM pentru suplinirea deficitului.”

  Povara financiară, pusă pe umerii managerilor de spital, este enormă. Nu vor putea face faţă cheltuielilor, așa cum bugetele au fost stabilite în baza vechilor tarife la gaz şi energia electrică. Spitalul dispune de surse de încălzire alternative. Singura soluție temporară sunt generatoarele electrice, care ar salva cât de cât situația. OLEG FEDOROVICI, inginer la Spitalul raional Florești: „Am colaborat cu o instituție în privința la niște proiecte cu sisteme fotovoltaice. Suntem în așteptare. Spre asta mergem dar încă mai este nevoie de timp.”

  Am încercat să aflăm de la autorități cum vor fi rezolvate problemele din iarna care vine, dacă iau sau nu în calcul acorduri adiționale cu spitalele. Ministerul Sănătății a fost ne informează că a intervenit cu modificări în legislație, prin care spitalelor le-au fost alocați bani suplimentar în contextul creșterii prețurilor.

  jurnaltv.md

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  SOCIAL

  IMSP CNAMUP informează că, în perioada 4-10 septembrie 2023, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 14.004 solicitări, dintre care 2.248 în rândul copiilor....

  LUMEA

  Ministerul Sănătății din Israel spune că incidența noii variante de COVID-19, Pirola, este subraportată și a transmis că, în următoarele trei săptămâni, toți pacienții...

  LUMEA

  Peste 7 milioane de persoane aşteaptă încă să primească un tratament în spitalele din Anglia, un număr care reprezintă un nou record, potrivit datelor...

  ECONOMIE

  În Republica Moldova se atestă deficit de energie electrică, în special în orele de vârf, iar operatorii de energie pot primi în orice moment...

  Copyright © 2021