Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Critici la Legea Bugetului

  Legea bugetului pentru anul 2022 a fost votată, astăzi, în primă lectură. Singurii care și-au dat votul pentru proiectul elaborat și prezentat de ministrul finanțelor, au fost cei fracțiunea PAS. Ba mai mult a adus critici dure la modul în care au fost repartizați banii publici. Revolta deputaților a fost stârnită, inclusiv, de modul în care au fost împărțiți banii la capitolul: salarizare.

  Legea bugetului a stârnit discuții aprinse în Parlament. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adela Răileanu se întreabă, cum se face că în condițiile în care în țară se atestă un deficit de cadre didactice, salariul unui profesor crește cu 5,6%, iar al unui deputat cu 9,6%? Echivalentul în cifre fiind de 1400 lei pentru aleșii poporului iar profesorii se aleg cu o creștere de doar 316 lei.

  Adela Răileanu, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Considerați că deputații și președinția merită mai mult? Mai ales că urmează să mai examinăm în curând un buget și vom vedea că medicii nu vor beneficia de majorări”

  Dumitru Budeanschi, ministrul Finanțelor

  «Eu vreau să vă spun că fiecare om are familie și au oportunități. Dați să fim onești, să avem respect față de demnitari fiindcă ei ocupă careva funcții și poartă responsabilități enorme, cu riscuri enorme. Și dați să nu venim pe idea că iată altcineva merită sau nu. Eu sunt de acord, fiecare cetățean merită foarte mult, dar fiecare cetățean are oportunitățile pe care le are».

  În aceeași ordine de idei, deputatul Petru Burduja a declarat că cifrele care sunt prevăzute în buget nu corespund realității, iar acest lucru va avea un impact negativ asupra veniturilor omului de rând. Mai exact, parlamentarul s-a referit la rata inflației. În buget acest indice nu depășește cifra de 6 %, pe când BNM prognozează o rată a inflației de 15 %.

  Dumitru Budeanschi, ministrul Finanțelor

  «Atunci când s-a publicat raportul BNM, pe 8 noiembrie, bugetul era practic finalizat. Am avut grijă să vedem care sunt riscurile dacă această inflație o să se întâmple. Noi observăm că dacă creșterea economică se va menține și unica problemă va fi inflația, atunci salariile în sectorul real, cu mare probabilitate, vor fi pozitive la sfârșitul anului. Însă, dacă situația în economie va fi proastă și vom avea o recesiune economică sau vom avea o creștere minoră a economiei. Atunci, noi nu ne putem aștepta și nu putem garanta nimănui că, prin minune, de undeva o să luăm fonduri suplimentare pentru a menține în sectorul public o creștere de salarizare pozitivă».

  Petru Burduja, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Explicați acelor cetățeni la care ați majorat salariul cu 5%, pe când în anul viitor prețurile vor crește cu 15 la sută. Și celor care au credite, și cei care au sume mici pentru a exista. Lor să le explicați. Vă rog să nu ne faceți proști că nu este corect. Dvs ați venit la cârma țării, și nu la o emisiune TV, pentru că a conduce o emsiune TV, și a conduce finanțele țării sunt lucruri diferite. Vă rog mult să vă notați acest lucru».

  Subliniem că potrivit Legii Bugetului pentru anul 2022, aprobată de majoritatea PAS, bugetul Curții Constituționale va crește cu 13%, cel al MAI cu 21%, iar cel al Cancelariei de Stat cu 56,1%. Ceea ce ar însemna o majorare cu 250 de milioane de lei. Totodată, Fondul de rezervă al Guvernului ar urma să crească până la 800 de milioane de lei, ceea ce semnifică o majorare aproape triplă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021