Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Critici la adresa guvernării

  Să votezi legi în toiul nopții, având în spate un guvern și o majoritate parlamentară este o dovadă de lașitate. Declarația a fost făcută de către deputații din opoziție. Parlamentarii blocului Comuniștilor și Socialiștilor au adus critici dure atît la decizia celor din PAS de a majora vârsta de pensionare, dar și la modalitatea în care a fost votat proiectul de lege. Mai mult, aceștia au prezentat un șir de argumente care dovedesc că noul tip de pensii introdus în proiect la inițiativa PAS, este de fapt o bulă de săpun care se sparege la cea mai mică atingere, a conchis Elena Bodnarenco. De cealaltă parte, cei din PAS spun că, anul viitor, de noua pensie vor beneficia 4.500 de persoane.

  Dovadă de lașitate –astfel opoziția cataloghează modul în care partidul de la guvernare a votat în prima lectură proiectul de lege care prevede majorarea vârstei de pensionare, astfel încât către anul 2028 atât femeile cât și bărbații să se pensioneze la vârsta de 63 de ani. În context, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au subliniat că un proiect de o asemnea importanță socială a fost votat aproape de miezul nopții, mai exact la ora -22.40, și au citat declarațiile Maiei Sandu din 16 decembrie 2020.

  Maia Sandu, președinte RM

  „La această oră târzie, în Parlament, o grupare de hoţi şi profitori împarte banii statului, banii oamenilor care muncesc şi plătesc impozite. Ruşine! Cei mai mari hoţi au ajuns şefi pe banii oamenilor cinstiţi. Ei trebuie pedepsiți, nu va scăpa niciunul’’

  Declara Maia Sandu în iarna anului 2020.

  Elena Bodnarenco, deputat, blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Sperăm și noi și vom depune toate eforturile așa încât niciunul dintre cei care-și fac autoritate pe seama suferinței și lacrimilor omenilor, să nu poată scăpa basma curată».

  Nicolai Rusol, deputat, blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Ceea ce fac cei din PAS este să trișeze, dând dovadă de lipsă de respect și bun simț față de oamenii în etate. Oamenii nu sunt cifre, oamenii sunt cetățenii noștri care au muncit pentru bunăstarea țării noastre, iar în rezultat au primit ce au primit»».

  Mai mult, deputații blocului spun că pentru a atenua impactul negativ în rândul societății, parlamentarii PAS au recurs la un șiretlic. Guvernarea ar fi introdus în proiect un nou tip de pensii – pensia pentru carieră lungă. Acest tip de pensii ar oferi posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont doar de anii efectiv munciți. Cu toate acestea, Elena Bodnarenco afirmă că un simplu calcul matematic arată că acest lucru este practic imposibil în condițiile actuale.

  Elena Bodnarenco, deputat, blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  Teoretic, 30 de ani de cotizare puteau fi acumultae de bărbații care au început să muncească la începutul anilor 80 ai secolului trecut. Acești oameni fac parte din oamenii generației mele, și comparativ cu autorul acestui proiect de lege, cunosc că deja la mijlocul anilor 90, mulțumită programului de privatizare a întreprinderilor de stat, majoritatea întreprinderilor au fost închise, iar oamenii dați afară. Moldovenii s-au dus să muncească în cooperative, unde erau mințiți, la piață, unde asigurările sociale nu se făceau pus și simplu, ori se plecau peste hotare unde munceau ilegal. Practica arată că mulți din acești oameni nu au putut și nu vor putea demonstra existența a cel puțin stagiului minim de cotizare care este de 15 ani, iar pensiile lor sunt departe de cele minimale.

  Bodnarenco spune că o situație similară se atestă și-n cazul femeilor care au început activitatea la mijlocul anilor 80’. În cazul tinerei generații este la fel sau chiar mai complicat. Astfel pentru a se putea bucura de noua pensie, fetele și băieții ar trebui să înceapă să muncească de la vârsat de 18 ani, fără a primi studii unversitare, fără a ieși în concediu de maternitate. Mai mult, Bodnarenco le-a sugerat tinerilor să nu se îmbolnăvească, cel puțin, următoarele trei decenii. Am luat legătura cu deputatul PAS, Dan Perciun care este unul dintre autorii legi cu privire la vârsta de pensionare, pentru a-i oferi dreptul la replică. Acesta ne-a comunicat, că proiectul a fost votat la oră târzie din motiv că până la examinarea acestuia, au fost dezbăture legi precum cea a bugetului. Iar, ultima a implicat ore de discuții, Iar cu privire la așa-zsa noua pesnie ne-a spus că anul viitor de ea vor beneficia, în medie, 4.500 de persoane.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021