Cristina Ciubotaru, expert anticorupție, fost șef adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), consideră că progresul slab al autorităților judiciare în investigarea și aducerea în instanță a dosarelor de corupție la nivel înalt se datorează politizării justiției.
Într-un interviu realizat de anticoruptie.md pentru buletinul de politică externă al FES/APE, expertul a menționat că există prea multă imixtiune din partea politicienilor, care formulează prea des sarcini pentru magistrați.
„Este prea multă imixtiune din partea politicienilor. Ei formulează prea des, chiar și deschis, sarcini pentru magistrați. Nu știm ce se întâmplă în ședințele închise, dar intențiile cu privire la soluțiile din dosare sunt deseori devoalate public. Prezumția de nevinovăție este încălcată de multe ori. Judecătorii și procurorii sunt amenințați direct cu vetting și pre-vetting, procese pe care nu le vor trece și este logic că ei nu se simt liberi din această cauză”, a spus Ciubotaru.
Potrivit expertului, acţiunile judecătorilor, contrar cerinţelor exprimate de clasa politică conducătoare, le pot afecta negativ cariera.
„Judecătorii și procurorii, în mod natural încercă să găsească motive să tergiverseze sau sunt extrem de precauți. Magistrații înțeleg că, dacă nu vor răspunde azi, vor răspunde mâine în fața următoarei guvernări de ce au procedat conform doleanțelor guvernanților de azi. Și avem exemple de judecători și procurori pe care politicienii s-au răzbunat pentru soluții legale pe care le-au adoptat anterior, prin nenumirea lor la plafon, alte acte administrative care le afectează cariera. Însă magistrați trași la răspundere pentru hotărâri vădit ilegale sau pentru urmărirea penală desfășurată ilegal nu prea sunt cunoscuți opiniei publice”, a subliniat Ciubotaru.
La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă ale Ministerului Justiției, Guvernului, Președinției și PAS nu au comentat declarațiile Cristinei Ciubotaru.
