Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos

  Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos, una dintre cele mai mari sărbători religioase. “Schimbarea la Față” mai este numită în popor ”Probajiile”, „Preobrajenia” sau „Probojenia”. Potrivit tradițiilor populare, „Probajiile” înseamnă începutul toamnei.

  În această zi se duc la biserică struguri din recolta nouă, pentru a fi sfințiți. Tot astăzi este dezlegare la pește pentru creștinii care postesc. De „Schimbarea la Față” se culeg plante medicinale, cum ar fi busuiocul, „Părul Maicii Domnului”, „Palma Maicii Domnului”, „Rugul sântămăresc” etc. De ”Probajii”, nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare.

  Fetelor li se recomandă să nu se pieptene de „Schimbarea la Față”, pentru că s-ar putea să nu le mai crească părul, așa cum nu mai crește nici iarba.

  Tradiția populară mai spune că în această zi nu se spală, iar femeile însărcinate, dacă vor posti în această zi, vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

  Dacă în această zi vremea este însorită, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. În unele localități, în biserici se face pomenirea morților, mai ales a eroilor căzuți pentru apărarea țării.

  a-tv.md

  SOCIAL

  Președintele PSRM, Igor Dodon, se află, astăzi, în vizită în raionul Cahul. Prima întâlnire a avut loc în satul Burlacu, unde Igor Dodon a...

  POLITICA

  Liderul PSRM, Igor Dodon, întreprinde o vizită în sudul Moldovei, în raionul Cahul.

  SOCIAL

  Liderul PSRM, Igor Dodon, a vizitat întreprinderea farmaceutică din capitală - “Dita EstFarm”, care activează mai bine de 25 de ani în Moldova și...

  POLITICA

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a prezidat ședința staffului zonal Centru al Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care s-a desfășurat la Chișinău.

  Copyright © 2021