Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Noutăţi

  Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil

  Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tradiția populară spune că cei doi sfinți aduc ultimele zile calde din an. Astăzi, credincioșii merg la biserică şi aprind câte o lumânare care le va fi „lumina de veci” în lumea de apoi.

  Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Nașterii Domnului, care începe pe 28 noiembrie.

  Arhanghelul Mihail este considerat luptătorul luminii, precum și conducătorul oștilor cerești, care triumfă asupra forțelor răului. În popor se spune că el poartă cheile Raiului. Totodată, în tradiția creștină, Arhanghelul Gavriil are misiunea de a vesti tainele dumnezeiești. Anume el a fost trimis la Fecioara Maria să-i aducă vestea despre nașterea lui Iisus.

  Arhanghelii Mihail şi Gavriil fac parte din ceata îngerilor care sunt apropiați și slujitori oamenilor. Din slavonă, Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”, iar Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Cuvântul Arhanghel înseamnă înger.

  Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al V-lea, a stat sfințirea unei biserici, închinată Sf. Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadicus din Constantinopol (395-408). Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Sf. Arhanghel Gavriil şi sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor.

  În această zi, peste 100 mii de moldoveni își marchează onomastica. De asemenea, în peste 200 de localități este sărbătorit hramul.

  moldpres.md

  Click to comment

  Leave a Reply

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Creștinii ortodocși de stil vechi au început astăzi Postul Crăciunului. Acesta îi pregătește pe creștini pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos. Postul...

  SOCIAL

  Astăzi, creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălțarea Domnului cunoscută în popor sub denumirea de Ispas.

  SOCIAL

  Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena. Sărbătoarea celor doi este strâns legată de taina...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Președintele PSRM, Igor Dodon, a adresat sincere felicitări tuturor creștinilor ortodocși cu ocazia sărbătorii Bunei Vestiri, cunoscută în popor ca Blagoveștenia.

  Copyright © 2021