Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Creează măști de teatru

  Confecționează măști de teatru, pe care le folosesc în spectacolele în care joacă. Vorbim despre mai mulți elevi din satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi, care pe lângă orele de la liceu, își găsesc timp și pentru a pasiunea lor – arta.

  Acesta este doar un fragment din spectacolul în care au jucat elevii. Accesorii le-au servit măștile confecționate de ei. Din cauza pandemiei, reprezentația a avut loc online. Și astăzi, am găsit copiii în atelierul Teatrului de Păpuși din „Ștrengărel” din localitate, unde munceau la o nouă mască de teatru.

  Victor Chirica , elev clasa V, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, satul Hîrbovăț

  «Am început de la un porc, mai departe la lup, la capră, la vulpe, la toate. Am finisat toate marionetele, trebuie să se usuce și să le pictăm».

  Pentru a crea o mască de teatru, copiii folosesc adeziv, carton, ziare și vopsea.

  Ludmila Seretinean, conducătorul Teatrului „Ștrengărel” satul Hîrbovăț

  «Cleiul PVA este cel mai necesar, dacă nu avem clei PVA, alții încearcă să facă cu aluat și șoriceii mănâncă așa măști, dacă le găsesc, de aceea noi le facem așa cum trebuie».

  Conducătorul Casei de Cultură din localitate, Ludmila Seretinean, cea care ghidează elevii, susține că pentru a confecționa o mască de teatru, uneori e nevoie chiar și de o lună.

  Ludmila Seretinean, conducătorul Teatrului „Ștrengărel”, satul Hîrbovăț

  «E o muncă foarte enormă și foarte migăloasă. Zece proceduri, fiecare aparte, fiecare așteptată, fiecare bucățică de hârtie, iată vedeți cum o după băiețeii, fiecare o lipesc, foarte multă osteneală și străduință».

  Daniel Maftei, elev clasa V, Liceul Teoretic “Ion Creangă”, satul Hîrbovăț

  « – Ce vrei tu să fii când vei fi mare?
  – Răspuns alev: Actor de teatru. Să am marionetele mele speciale, să mă împart cu toți din jur, să fiu cel mai bun».

  Andrei Secară, elev, clasa VII, Liceul Teoretic “Ion Creangă”, satul Hîrbovăț

  «Ori voi fi artist, ori vor fi pictor, ori, mai bine o să mă mai gândesc ce vi fi».

  Membrii atelierului au între 10 și 13 ani. În perioada pandemiei, toate spectacolele de păpuși pot fi urmărite online, o dată în lună.

  a-tv.md

  Copyright © 2020