Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Crăciunul pe stil nou

  Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului pe stil nou. Astăzi, Crăciunul este sărbătorit de credincioșii care se conduc de calendarul gregorian. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie.

  Astăzi în mai multe biserici catolice, dar și lăcașurile sfinte care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou, au fost oficiate slujbe.

  Am încercat să aflăm de la oameni când sărbătoresc Crăciunul. Opiniile au fost diferite. Unii ne-au spus că marchează astăzi, pe 25 decembrie, în timp ce alții spun că pe 7 ianuarie sărbătoresc Crăciunul. Sunt și din cei, mai petrecăreți, care sărbătoresc Nașterea Domnului, de două ori.

  «Eu sărbătoresc, personal, Crăciunul pe 7 ianuarie. Așa e tradiția din familia, toată familia așa face. Acum ținem post, iar astăzi este sărbătoare Sfântul Spiridon!»

  «Pe 7, pentru că e sărbătoare creștină, nu catolică. Pe 25 catolicii serbează. Eu nu înțeleg de unde avem așa sărbătoare pe 25 decembrie».

  «Trăim așa vremuri în care totul se schimbă. Oamenii sunt diferiți și gândesc diferit. Suntem la răscurce. Iar tot ce trebuie să facem acum este să nu ne pierdem credința și să credem că totul va fi bine. Schimbările se produc mereu. Nu în zadar se spune că tot ce se face se face spre bine. Așa că dorim ca în țara noastră să se schimbă totul spre bine».

  «Mai degrabă cu familia cred că pe data de șapte, dar astăzi mai mult cu prietenii, să simțim sărbătoarea! Nu știu așa ne cere sufletul să sărbătorim mai mult».

  «Iertați-mă vă rog, dar eu nu sărbătoresc Crăciunul!
  Desigur că știu despre această sărbătoare, e pe 25 decembrie și pe 7 ianuarie, dar nu sărbătoresc.
  De ce?
  Răspuns bărbat: Pentru că nu cred!»

  «Este vorba de tradiție, aici e vorba de mentalitatea oamenilor de sute de ani. Ne-am deprins așa».

  «Crăciunul îl sărbătoresc pe 25 decembrie, dar pe șapte ianuarie nu îl serbez pentru că acolo nu se știe. În biblie scrie de Crăciun, dar nu scrie pe ce data».

  Cu un mesaj de felicitare pentru cei care sărbătoresc astăzi Crăciunul a venit și cel de-al cincilea președinte al țării, Igor Dodon.

  Igor Dodon, președintele RM (2016-2020)

  «Vreau să vă felicit cu sărbătorile de iarnă. Noi moldovenii sărbătorim și pe 25 decembrie, și pe 1 ianuarie și pe 7 ianuarie. Facem Crăciunul de două ori pe an, așa e la noi la moldoveni, unii îl fac pe 24-25 decembrie, alții pe 7 ianuarie, eu ca și majoritatea creștinilor ortodocși îl voi sărbători pe 7 ianuarie, dar și pe 25 e sărbătoare și vom sărbători puțin. Vreau să vă urez sănătate dumneavoastră și familiilor dumneavoastră. Țineți minte, cel mai scump și cei care vă primesc mereu cu brațele deschise este familia. Deaceea aveți grijă de familie, de soție, de copii, de părinți».

  Și președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, dar și edilul capitalei, Ion Ceban, au transmis un mesaj de felicitare în prag de sărbători.

  Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului RM

  ”În pragul sărbătorilor de iarnă, vă adresez calde felicitări și vă doresc ca de sărbători să vă bată la ușa inimii și casei acel miracol la care visați fiecare atât de mult. Deschideți sufletele pentru magia sărbătorilor, și ea se va întâmpla neapărat, aducând cu sine bucurii, sănătate, fericire și belșug”

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  ”Sărbători luminate și Crăciun fericit tuturor celor care prăznuiesc aceasta sărbătoare sfânta pe stil nou. Perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej de a fi alături de familie în pace și cu sănătate. Am avut un an complicat, care ne determină să fim mai puternici și mai buni. Fie ca feeria sărbătorilor să ne readucă liniștea pentru a trece peste situația de criză pandemică”

  Sărbătoarea Crăciunului marchează nașterea lui Hristos de acum mai bine de două mii de ani.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021