Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Copii ai nimănui

  Trăiesc în grupuri, ajutându-se reciproc. Pot fi observați în apropierea Hotelului Național, în apropiere de McDonald’s, la Botanica, sau în proximitatea fostului stadion republican. Problemele copiilor străzii din întreaga lume sunt și astăzi subiecte de dezbateri aprinse. De ce? A aflat colega noastră Ilona Vedrașco.

  De mai mulți ani, fostul stadion republican a devenit casă pentru copiii străzii. Potrivit oamenilor legii, aceștia fug sistematic de acasă, vin în Chișinău, iar aici duc un stil de viață asocial. În ciuda încercărilor de a încadra acești copii în familie, de a-i întoarce acasă, ei continuă să hoinărească pe străzile capitalei. Majoritatea dintre aceștia și-au găsit adăpost într-o casă abandonată din sectorul Botanica.

  Iurii Vitneanschii, Vicepretor, sectorul Botanica

  «Una dintre ultimele decizii luate a fost demolarea clădirii în care trăiau acești copii. Dar întotdeauna, când raidurile poliției au avut loc pe stadion, unii copii au fugit în alte locații. Una dintre acestea se află pe strada Hristo Botev”

  Este greu să numim acest loc casă. În loc de acoperiș, o țiglă ruginită, care se sprijină pe stâlpi vechi, zdrențe pe pereți, iar ușile lipsesc cu desăvârșire.

  Diana, mamă a 4 copii

  «Au fost doar aceste țevi, dar cu timpul am mai adăugat. Da, vin, le voi da o farfurie de borș caldă, ei nu mânâncă mâncare caldă cu lunile„

  Diana locuiește aici de aproximativ o lună, împreună cu cei patru copii ai săi. Gătește, face curat și spală întreg teritoriul. Restul copiilor sunt copii fără adăpost, nu neapărat orfani sau din familii sărace.

  Diana, mamă a 4 copii

  «Mulți tineri trăiesc în familii înstărite. Dar nu știu din ce motiv au plecat, poate din cauza familiei. Unul este din Bălți, și are mamă, bunica, are trei frați care au casele lor în Bălți. Bogat, trăiește foarte bine. Dar nu știu de ce fuge de acasă, nu știu de ce. „

  Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut au fost înregistrați 38 de copii fără adăpost. În prima jumătate a anului 2020, șase dintre ei au împlinit 18 ani și nu mai sunt sub îngrijirea municipalității, iar patru s-au întors la familiile lor.

  Valentina Volontir, Director Interimar, Direcția Municipală pentru Drepturile Copiilor

  «„Dar nu lucrăm doar cu acești șase, lucrăm cu absolut toată lumea, inclusiv cu administrațiile raionale. Din 6 persoane, două se află în centrul de cazare din Casa Gavroș, iar, din păcate, acum este în arest. Iată de ce la Chișinău active sunt doar trei ”

  Conform legii, până când minorul nu va împlini vârsta majoratului el este trimis în locul unde îi este înregistrat domiciliul, de unde va fugi de mai multe ori.

  Valentina Volontir, Director Interimar, Direcția Municipală pentru Drepturile Copiilor

  «Nu cred că ar trebui să vorbim despre instituții închise. Dar instituțiile specializate ar trebui să fie cu anumite reguli stricte. „

  Iurii Vitneanschii, Vicepretor, sectorul Botanica

  «Sarcina coloniei de minori, ca orice altă instituție penitenciară, este să corecteze infractorul. Astăzi vorbim despre un centru specializat, chiar dacă este la scară republicană și în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sarcina acestui centru nu este să corecteze criminalul, ci să nu permită infracțiunea”

  Minorii pot sta doar 72 de ore în centrul municipal de urgență, după care ajung din nou în stradă. Un nou centru de plasament temporar, cu psihologi profesioniști poate fi singura soluție pentru această problemă.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020