Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Continuă protestele

  „Spunem nu discriminării”,” Întorceți-ne limba rusă”, cu aceste mesaje au ieșit, și astăzi, la protest mai mulți locuitori de la nordul țării. După ce, ieri, cetățenii din Ocnița și Briceni, și-au cerut drepturile în stradă, astăzi, le-a venit rândul sorocenilor. Aceștia și-au manifestat nemulțumirea față de decizia Înaltei Curți, care a declarat neconstituțională noua lege cu privire la funcționalitatea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova.

  Limba rusă e limbă de comunicare interetnică?
  -Da
  – Nu discriminării
  – Da
  Limbile Moldovei sunt bogăția noastră
  – Da

  Bulgarii, ucrainenii, rușii și moldovenii care locuiesc la Soroca au făcut front comun și au ieșit, astăzi, la protest. Oamenii se declară nemulțumiți de decizia Înaltei Curți și spun că vor proteja limba rusă cu orice preț.

  Artur Cerari, baronul romilor din RM

  «Nu ne este indiferentă soarta acestui stat multinațional cum este Republica Moldova. Aici locuiesc și ucrainieni, și bulgari, și găgăuzi, și multe alte naționalități. Limba în care fiecare se înțeleg absolut toți oamenii în țara noastră este rusa, iar pacea poporului nostru este menținută grație acestei limbi. Nu sunt împotrivă ca oamenii să cunoască și limba de stat. Nu vrem ca țara noastră să urmeze exemplul Țărilor Baltice, unde s-a instaurat șovinismul».

  «Limba rusă trebuie să rămână limbă de comunicare, este o încălcare a drepturilor noastre. Decizia CC este o jignire adusă la adresa noastră. Toți trâmbițează că e democrație, care democrație dacă nu avem voie să vorbim în limba rusă?»

  «Suntem un stat multietnic și limba rusă e absolut necesară, vă dau un exemplu, în familia noastră se vorbesc trei limbi: ucraineană, rusă și copii studiază în limba de stat».

  «Am ieșit astăzi aici să ne susținem prietenii care vorbesc limba rusă, dar și vârstnicii care au nevoie de această limbă».

  În data de 21 ianuarie, Înalta Curte a declarat neconstituțională noua Lege cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020