Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Continuă fărădelegea

  Șeful statului declară că intenționează să continue discuțiile cu magistrații. Se întâmplă
  în ciuda faptului că întâlnirea secretă, anterioară, a președintelui Maia Sandu cu șapte judecători a fost taxată de majoritatea avocaților și specialiștilor în drept constituțional.

  Maia Sandu, președintele RM

  «M-am întâlnit cu unii dintre judecători.
  – și pentru asta ați fost criticată.
  – și voi continua să mă întâlnesc cu ei. Și vreau să le spun oamenilor – procurori, judecători și oficiali din alte instituții de stat și polițiști – ușile administrației prezidențiale sunt deschise .”

  În același timp, Sandu mai spune că subiectul întâlnirii sale cu judecătorii justifică desfășurarea ei în secret. Deci, aparent, fiind o persoană din rândul „oamenilor buni”, șeful statului se arată încrezătoare că înrevederile sale cu magistrații se deosebesc față de cele pe care le organiza Vladimir Plahotniuc.

  Maia Sandu, președintele RM

  «Există o mare diferență între întâlnirea cu judecătorii pentru a discuta despre reforma justiției și întâlnirea cu judecătorii pentru a le cere să ia o decizie specifică cu privire la o anumită chestiune, să promoveze ceva etc.”

  Experții în drept constituțional au criticat la organizarea, de către șeful statului , a ședințelor secrete cu magistrații, pe care le-au calificat drept ilegale.

  Prin telefon: Vitalie Catană, expert în drept Constituțional

  ”În opinia mea, președintele nu are în niciun caz dreptul să convoace componența Consiliului Superior al Magistraților și nici să se întâlnească cu judecătorii. Există un principiu al separării puterilor în stat, care e înțeles de toți oamenii, care interzice acest lucru. Este neconstituțional și ilegal. Nu există întâlniri oficiale la cafea sau la coniac, despre care să vorbești doar despre reforma justiției.”

  La începutul lunii februarie, Maia Sandu a avut o întâlnire secretă cu șapte judecători. Inițial, președintele a negat faptul că întrevederea ar fi avut loc, iar mai târziu, după ce unii judecători și consilierul șefului statului pe probleme Juridice au vorbit despre acest subiect, Sandu a recunoscut că, totuși, întrunirea a avut loc. Ulterior, deputații socialiști au cerut explicații la acest subiect de la Administrația Prezidențială și au calificat acțiunea șefului statului o imixtiune în instanțele judiciare ale țării.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020