Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Consolidarea independenței BNM

  Astăzi, aleșii poporului au revenit în plenul Parlamentului. Primul proiect de lege, adoptat aproape în unanimitate, în două lecturi, prevede consolidarea sistemului bancar al țării și a independenței Băncii Naționale a Moldovei.

  Dorel Noroc, secretar de Stat, Ministerul Finanțelor al RM

  „Proiectul a fost dezvoltat pentru a consolida independența Băncii Naționale, integritatea și finalitatea deciziilor de politică monetară, reglementarea și supravegherea bancară a acestuia.”

  Proiectul prevede că, în cazul în care un angajat al Băncii Naționale a luat o decizie care a fost contestată în instanță, iar reclamantul a câștigat, atunci toate cheltuielile, precum și despăgubirea reclamantului, vor fi suportate de către angajatul băncii. În timpul dezbaterilor, guvernatorul BNM a declarat că:

  Octavian Armașu, Guvernator BNM

  ”Această lege este rezultatul implementării eșuate a reformei și a problemelor pe care le-am întâmpinat în sistemul judiciar – în diferite etape ale justiției. În consecință, credem că punerea în aplicare a acestei legi este necesară pentru a desfășura un proces normal de supraveghere bancară.„

  Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a subliniat că cea mai mare fracțiune parlamentară, cea a socialiștilor, susține proiectul de lege, pe care îl consideră important, util și oportun. Potrivit lui Batrîncea, documentul contribuie la consolidarea BNM.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, deputat PSRM

  „Credem că acest proiect este bun și util, deoarece reglementează posibila implicare a sistemului judiciar în treburile interne ale Băncii Naționale, în treburile interne ale sistemului bancar. Credem că acest proiect va consolida Banca Națională. Și, la rândul nostru, dorim ca această consolidare să fie pozitivă pentru sistemul bancar și să creăm o bază legală pentru funcționarea normală a sistemului bancar, fără intervenția sistemului judiciar cu decizii neclare și incerte.„

  Documentul a fost adoptat în două lecturi simultan, cu voturile a 87 de deputați din 93, prezenți la sesiunea parlamentară. Proiectul de lege face parte din condiționalitățile ce urmau să fie îndeplinite de Republica Moldova pentru a încheia un nou acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020